Филмовият фестивал в Кан приключи още в края на май, а филмът, който си тръгна със "Златна палма" - голямата награда за най-добър филм, е Anora.

The Shameless на Константин Божанов - филмът с български принос, който взе награда в Кан

Филмът с български принос, който взе награда в Кан

Ето кои други бяха отличени

Драмата, която разказва щурата любовна история на проститутка и син на руски олигарх, си спечели голямо признание и около седемминутни овации на кино фестивала, а сега вече можем да видим и първия трейлър.

В центъра на сюжета е Анора (Майки Мадисън) - узбекско-американска стриптизьорка, чийто шеф често ѝ намира ангажименти с рускоезични клиенти. Така една вечер тя среща Ваня (Марк Айделщайн) - млад и богат син на руски олигарх, който ѝ плаща, за да я направи негова приятелка за седмица.

Двамата обаче се влюбват истински един в друг и решават да избягат. Оказва, че любовта им ще трябва да преодолее сериозно предизвикателство още от самото начало, след като родителите на Ваня разбират за връзката им.

Историята може и да звучи доста като съвременна версия на класиката "Хубава жена", но определено има своите съществени нюанси. В рецензията на Variety главният филмов критик Питър Дебрюж определя Anora като филм за "две култури (руска и американска), два езика (руски и английски) и две валути (пари и секс)."

По време на пресконференция в Кан режисьорът на филма Шон Бейкър споделя, че зад идеята му да направи филм за секс работничка, стои надеждата "да помогне за премахване на стигмата".

В Anora участват още Юрий Борисов, Карен Карагулян, Ваче Товмасян, Линдзи Нормингтън, Айви Уолк, Луна София Миранда, Алена Гуревич, Алексей Серебряков и Даря Екамасова.

Предателства, пари, изнасилване - “Стажантът” с Мария Бакалова разбуни духовете в Кан

Предателства, пари, изнасилване - “Стажантът” с Мария Бакалова разбуни духовете в Кан

Първи отзиви за филма

Очаква се филмът да се завърти по кината в САЩ от октомври, но засега не се знае дали и кога ще има премиера у нас.