Последният пълнометражен български филм, в който гледахме Захари Бахаров, е "Шекспир като улично куче" от 2022 г. А след участието му в сериала "Войната на буквите", той се завръща на голям екран със "Стадото". Това е третият игрален филм на режисьора Милко Лазаров, чието дело са още "Ага" и "Отчуждение".

„Шекспир като улично куче“, Владислав Стоименов, Васил Илиев, Елеонора Иванова, Захари Бахаров и какво да очакваме от филма на Валери Йорданов

Какво да очакваме от българския филм „Шекспир като улично куче“

Истинска история от живота

Световната премиера на "Стадото" ще бъде в рамките на BFI Лондон - един от най-големите и стари кино фестивали в света, където е включен в официалната селекция. У нас пък ще можем да го гледаме месец по-късно - през ноември, когато започва новото издание на Киномания. Филмът ще открие 38-ото издание на филмовия фестивал на 13 ноември (сряда), в Зала 1 на НДК.

"Стадото" разказва историята на Али и дъщеря му Тарика. Те живеят мирно, но изолирано от общността си в българско село. Момичето е започнало да развива "крила на пеперуда" - костно заболяване, което е наследило от майка си и което дълго време е будило суеверия в селото. Но Али изцяло подкрепя дъщеря си и е готов да направи всичко, за да я защити, когато нетърпимостта на малкото им населено място се превръща в заплаха.

Снимка 681762

Източник: НДК Пресцентър

Основната тема, която засяга във филма си, режисьорът Милко Лазаров коментира така: "От години се интересувам от отношението на обществото към различния човек. Вълнува ме как се поражда усещането за страх от непознатото, ксенофобията и неприемането на невидимото. Обяснявам си тези тревоги на модерния човек с неговото безразличие към Бог. Човекът обаче е Божествено създание."

В "Стадото" като Тарика ще видим актрисата Весела Вълчева, а в ролята на баща ѝ Али е Захари Бахаров. Част от актьорския състав са също Иван Савов, Иван Бърнев, Валерия Върбанова и Христос Стергиоглу.

Освен режисьор, Милко Лазаров е и съсценарист на филма, заедно с Екатерина Чурилова и Симеон Венциславов. Оператор e Калоян Божилов.

Захари Бахаров, "Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа", Марчин Дорочински, Иван Ивашкин и новината за участието на българина във филма

Захари Бахаров във филм с Том Круз

С какво се похвали българският актьор

Билети за прожекцията на "Стадото" в рамките на Киномания, както и подробности за програмата на тазгодишното издание на фестивала, очакваме в края на септември.