Тази година Cinelibri - фестивалът, който представя най-новите филми, вдъхновени от книги, има едно по-специално издание. Това е неговото десето юбилейно издание и по този повод ни обещава богата и разнообразна програма, с която да не скучаем през задаващите се хладни дни.

Cinelibri 2024 се завръща за десето юбилейно издание с най-добрите нови филми

Cinelibri 2024 се завръща за десето юбилейно издание с най-добрите нови филми

С какво ще ни изненада кино-литературният фестивал тази година

Мотото е "Поезия безкрай" и на него е подчинена селекция от 67 филма, голяма част от които премиерни. При това ще ги гледаме в общо седем града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Но част от заглавията ще бъдат достъпни и в платформата Neterra.TV+ между 13 октомври и 10 ноември.

По традиция Cinelibri ще предложи на зрителите си международни пълнометражни игрални филми, късометражни и документални. Наред с това ще се проведат и тематични събития със световни гости. За събитието тази година у нас пристига шотландският писател Ървин Уелш, популярен най-вече с романа си "Трейнспотинг". Сред специалните гости са също режисьорите Даниеле Лукети, Иън Джефрис, Миша Пекел, Дани Розенберг, както и номинираният за Оскар аниматор, мултимедиен артист, режисьор и художник Теодор Ушев.

На срещите и другите съпътстващи фестивала събития, разбира се, си струва да обърнем внимание, тъй като обещават да бъдат вълнуващи за всички фенове. Но несъмнено гвоздеят в програмата на Cinelibri 2024 си остават филмите. Затова ние подбрахме шест, които ни направиха най-голямо впечатление и не бихме пропуснали да гледаме.

"Партенопа"

Това е заглавието, с което се открива фестивалът, четвъртък, 10 октомври, от 19 ч. в Зала 1 на НДК, а филмът на италианския режисьор Паоло Сорентино бе сред номинираните за Златна палма на кинофестивалa в Кан тази година.

Действието ни пренася в Неапол - градът, който Партенопа според легендите е основала. В главната роля е Челесте Дала Порта. Нейната Партенопа е загадъчно и красиво момиче, която се наслаждава на свободата и младостта си. Тя знае, че "красотата е като войната - отваря всички врати", но това не ѝ е достатъчно.

Проследявайки цялата ѝ история - от раждането, през младежките години, до зрелостта, филмът навява на размисли за неумолимия ход на времето, за безсмислените флиртове и любовните блянове, за начина, по който виждаме хората и местата, и за тяхната непостижима същност. В актьорския състав са още Гари Олдман, Стефания Сандрели, Луиза Раниери, Изабела Ферари и Силвио Орландо.

"Съседната стая"

Това пък е един от филмите, за които се говореше най-много на тазгодишния фестивал във Венеция, а и след него. Първата англоезична кинотворба на испанския режисьор Педро Алмодовар получи впечатляващо дългите овации от над 18 минути, както и номинация за Златен лъв.

Филмът e прочувствена драма, която поставя на фокус противоречивата тема за евтаназията, както и универсалните теми за смисъла на живота и смъртта, стойността на приятелството и емпатията в критични моменти.

Двете главни женски роли са поверени на Джулиан Мур и Тилда Суинтън, които се превъплъщават в близки приятелки от миналото, които са се отчуждили. След години обаче се срещат отново при неочаквани обстоятелства. Във филма участват още Джон Туртуро, Алесандро Нивола, Алекс Хьог Андерсен, Мелина Матюс и др.

"Емилия Перес"

"Емилия Перес" бе номиниран за Златна палма, но спечели наградата на журито, както и тази за най-добра актриса, която си поделиха Зоуи Салдана, Селена Гомес, Карла София Гаскон и Адриана Пас.

Филмът, режисиран от французина Жак Одиар, е дръзка и емоционална музикална и криминална трагикомедия. Историята ни запознава с адвокатката Рита Мора, която един ден получава обаждане от влиятелен непознат на име Манитас. Той се оказва бос на нарко картел и ѝ отправя тайно и доста щедро предложение - да му помогне да изчезне от настоящия си живот. Това означава да изчезне и от децата, и от съпругата си Джеси, за да продължи сам живота си като жена.

"Време за живот"

Флорънс Пю и Андрю Гарфийлд се очертават като очарователен екранен тандем, който ще можем да видим във "Време за живот".

Двамата влизат в ролите на Алма - новоизгряла кулинарна звезда, и Тобайъс - наскоро разведен мъж, чиито пътища се пресичат случайно. Не след дълго те осъзнават, че тази неочаквана среща е напът да промени живота им.

В режисираната от Джон Кроули романтична драма проследяваме историята на главните герои в рамките на десетилетие. От влюбването, през установяването в собствен дом и създаването на семейство, до момента, в който разбират мъчителна истина, която ще разклати връзката им из основи.

"Конклав"

Най-новото от режисьора Едуард Бергер бе представено на фестивала в Торонто, а на този в Сан Себастиан получи номинация за най-добър филм. "Конклав" се очаква по кината у нас от 8 ноември, а предпремиерно ще можем да го гледаме именно на Cinelibri.

В конклава - едно от най-древните и най-тайнствени събития в света - изборът на нов папа, ще ни въведе силният актьорски състав, включващ Ралф Файнс, Стенли Тучи, Джон Литгоу, Изабела Роселини и други. Кардинал Лорънс (в ролята е Ралф Файнс) е натоварен да ръководи този процес след неочакваната смърт на любимия папа. Но когато най-влиятелните лидери на католическата църква в цял свят се събират и се заключват заедно зад стените на Ватикана, Лорънс се озовава в центъра на заговор и разкрива шокираща тайна, която може да разклати устоите на католическата църква.

Outrun

Outrun разказва драматична история по действителен случай, базирана на едноименната мемоарна книга на шотландска журналистка и писателка Ейми Липтрот.

Тя е първообразът на Рона (в ролята е Сърша Ронан) - току-що напусналата клиника за наркомани млада жена, която се опитва да се примири с проблемното си минало, довело я до ръба на оцеляването в Лондон. С надеждата да се излекува от зависимостите си, тя се завръща на красивите острови Оркни, където е израснала.

Там възкръсва споменът за изпълненото ѝ с травматични моменти детство, но предизвикателствата, с които се сблъсква в настоящето, я принуждават да се опита да пречисти и тялото, и съзнанието си. Филмът на режисьорката Нора Фингшайд е емоционален и вълнуващ, като на преден план извежда също и темата за силата на природата и нейното въздействие върху нас.

Cinelibri 2024 е от 10 октомври до 3 ноември в избрани кина в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Пълната програма е тук.