ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 2 минути
  • Режисьор: Сам Тейлър-Джонсън
  • В главните роли: Мариса Абела, Джак О'Конъл, Еди Марсан, Лесли Манвил, Джулиет Коуан
  • Бюджет: около 30 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Младият Джон Ленън" (2009 г.)

През последните години Холивуд очевидно e яхнал вълната на биографичните филми за великите музикални легенди. Така през 2018 г. си припомнихме историята на живота и творчеството на Фреди Меркюри и останалите от групата Queen с "Бохемска рапсодия", а година по-късно - и на Елтън Джон с "Рокетмен". През 2022 г. пък последва великолепен разказ за живота на Краля на рокендрола в "Елвис", а само преди няколко месеца видяхме превъплъщението на Брадли Купър като композитора Ленард Бърнстейн в Maestro.

И тази година няма да останем без музикален биографичен филм, посветен на икона от световната музикална сцена. Този път за голям екран е увековечена историята на британската соул и джаз изпълнителка Ейми Уайнхаус. Всъщност досега за нея е правен филм, но документален - спечелилият Оскар "Ейми" от 2015 г. на режисьора Асиф Кападия.

Предвид тази висока летва, с първия художествен филм за певицата се захваща не кой да е, а режисьорката Сам Тейлър-Джонсън. Тя е може би най-известна с работата си по провокативния "50 нюанса сиво", но вече има опит и в музикалните биографични филми. Неин е "Младият Джон Ленън" от 2009 г., който разказва за израстването на рок звездата и началото на групата The Beatles.

В "Ейми Уайнхаус: Bаck to Black" обаче на фокус е животът на изпълнителката от началото на нейната зрялост. Запознаваме се с нея в късните ѝ тийнейджърски години - все още е без многото си татуировки и ретро прическа, но пък е с вече изграден бурен характер и изявен талант. Предстои ни да проследим възхода ѝ към славата до трагичната ѝ смърт през 2011 г. след алкохолно натравяне.

Снимка 660792

Източник: Forum Film

В ролята на Ейми Уайнхаус влиза обявената за "звезда на бъдещето" от Screen International Мариса Абела. 27-годишната британка засега има по-значими роли в сериала "Индустрия" на Max и филмите "Уж агент", "Тя е любов" и Five Dates. В "Ейми Уайнхаус: Bаck to Black" обаче талантът ѝ се откроява най-ярко. Освен от силното ѝ актьорско изпълнение, критиците са впечатлени и от музикалните ѝ умения, които развива за ролята с много упоритост и отдаденост.

Мариса Абела в Back to Black - как се подготвя актрисата за ролята си на Ейми Уайнхаус

Пълна трансформация и нечовешки режим - цената да изиграеш Ейми Уайнхаус

Как се подготвя Мариса Абела за ролята си

В самото си начало филмът ни пренася в Лондон през 2002 г., когато Ейми вече е изгряваща сензация и участията ѝ в различни клубове следват едно след друго. Скоро тя среща и мениджъра си Ник Шимански (Сам Бюканън) и малко по малко пред нея се откриват нови хоризонти.

Снимка 660793

Източник: Forum Film

В същото време обаче зрителят се запознава и с другата страна на певицата в личния ѝ живот. Истински отдадена на семейството си, особено близка с баба си Синтия (Лесли Манвил) и баща си Мич (Еди Марсан), Ейми е дръзка и непоколебима с мъжете. Нейният феминизъм в голяма степен се изразява в това да прави каквото си поиска. Тя е крайна в себеизразяването си, независимо дали става въпрос за това колко пие, или пък за татуировките, които си прави по прищявка.

Back to Black с Мариса Абела - официален трейлър на биографичния филм за Ейми Уайнхаус

Ейми Уайнхаус - между музиката, зависимостите и любовта

Нов трейлър на Back to Black

Повратен момент в живота ѝ се оказва запознанството с бъдещия ѝ съпруг Блейк Фийлдър-Сивил (Джак О'Конъл). Първата им среща в бар в Камдън Таун е наситена с флирт и дързост, но с времето любовта им става токсична и саморазрушителна. А за разрива в отношенията им роля изиграват както трудните им характери, така и алкохолът и наркотиците.

Снимка 660791

Източник: Forum Film

Най-трудните периоди в личния живот на Ейми Уайнхаус са и нейното вдъхновение за най-успешния ѝ албум Back to Black. Той ѝ печели известност на друго ниво, но и постоянното и натрапчиво внимание от медии и папараци. А справянето със славата се оказва още едно предизвикателство, към която певицата дори не се е стремяла. През цялата си кариера тя създава музиката си точно така, както я усеща - извираща от сърцето и душата си, с дълбоко лични текстове, лишени от претенции.

Такъв се стреми да бъде и филмът. Семпъл и чувствен, той подчертава артистичната откровеност на Ейми Хайнхаус. Има и една цел - да отдаде почит на таланта ѝ (докато се опитва да опознае демоните ѝ, без да ги хирепболизира) и да покаже как работи съвременната машина за знаменитости.

"Ейми Уайнхаус: Bаck to Black" е по кината от 12 април