През последните години киноиндустрията доста се е фокусирала върху правенето на филми за едни от най-популярните музиканти на миналия век. Така например преди няколко години излязоха филмите за Елтън Дон, за Queen, за Елвис Пресли, а по-наскоро и този за Ленард Бърнстейн.

Трейлър на Back to Black - биографичният филм за Ейми Уайнхаус с Мариса Абела в главната роля

Поглед над успеха и трагичната смърт на Ейми Уайнхаус

Трейлър на Back to Black

Подобни роли винаги са особено предизвикателство за актьорите. И самите те дори не го крият. Брадли Купър, който изигра легендарния диригент и композитор в Maestro, е разкривал, че подготовката му за ролята му е отнела цели шест години.

Сега с амбициозната задача да се превъплъти в образа на Ейми Уайнхаус се е заела актрисата Мариса Абела. А Сам Тейлър-Джонсън, режисьорката на Back to Black, както е озаглавен филмът, определено е амбицирана да го направи по възможно най-добрия начин.

Всъщност та вече има опит в режисирането на филми за знаменити британски изпълнители. В Nowhere Boy от 2009 г. тя разказва историята на ранния живот на Джон Ленън. Работата по Back to Black обаче се оказва едно по-различно предизвикателство. А то е не само за режисьорката, но и за актрисата.

За ролята на Ейми Уайнхаус на Мариса Абела ѝ се налага да преобърне живота си на 180 градуса. От септември 2022 г. до януари 2023 г. актрисата работи заедно с Ан-Мари Спийд, която има опит в обучаването на актьорския състав на различни мюзикъли, пише The Guardian.

Така Мариса Абела трябва да се научи да пее съвсем от нулата, за което ѝ помага именно Спийд. С друг специалист пък работи по акцента си. Наред с това тя ходи на уроци по китара и се подлага на режим и интензивни тренировки, сравними с тези на професионален спортист.

По думите на Ан-Мари Спийд това е била подготовка на пълен работен ден. И допълва, че хората наистина подценяват колко работата по гласа на човек е свързана с физическата форма.

"Трябва да накараш тялото да работи по правилния начин, за да може да изкараш гласа си по определен начин", уточнява Спийд.

Преди да започнат снимките на Back to Black тя и Мариса Абела са се виждали четири пъти седмично за двучасови сесии, които са продължили около три месеца. "Това беше голям, голям ангажимент", казва още Ан-Мари Спийд.

Въпреки че не всеки актьор преминава през толкова интензивен процес, тя вярва, че певческите способности са се превърнали в основни за един актьор. В същото време обаче и подчертава колко трудно може да бъде овладяването на гласа.

"Мисля, че това е важно умение, но не всеки непременно иска да се съсредоточи върху него. Трябва да намерите някой, който е готов да свърши работата, защото е доста и изисква практика", споделя също Ан-Мари Спийд.

Мариса Абела, Back to Black, Сам Тейлър-Джонсън и първи поглед към актрисата в ролята на Ейми Уайнхаус

Филмът, който ще ни накара да заобичаме Ейми Уайнхаус (още повече)

Първи поглед към Мариса Абела като легендарната певица

Е, дали цялата подготовка и усилия са се отплатили на Мариса Абела за задачата ѝ да влезе в образа на Ейми Уайнхаус, тепърва предстои да разберем. Филмът Back to Black ще тръгне по кината във Великобритания и Ирландия през април, като през май ще бъде премиерата в САЩ. Все още обаче не е ясно кога точно ще можем да го гледаме у нас.