Шест минути, толкова е дължината на песента "Bohemian Rhapsody" на Queen. Точно толкова минути ни трябваха да се ориентираме, че филмът "Бохемска рапсодия" ще има два типа зрители.

Критичните, за които той няма да е достатъчно добър, защото сценаристът Антъни Маккартън (умишлено или не) е допуснал доста фактологически пропуски. И комерсиалната публика, която просто харесва Queen, няма огромни очаквания и ще намери биографичната история за достатъчно интересна.

И двата типа обаче ги обединява едно нещо - невъобразимото удоволствие да чуят Queen и да видят как са създавали музиката си. Защото "Бохемска рапсодия" прави точно това - помага да надникнем в живота на бандата и да станем свидетели на творческия процес, довел до едни от най-запомнящите се песни в историята на рокендрола - "Bohemian Rhapsody", "Love of My Life", "We Will Rock You", "Under Pressure" и други.

Снимка 386970

Източник: Alexandra Films

Макар че се надявахме филмът да бъде шедьовърът, който е песента, а той не е, има едно нещо в него, което е брилянтно. И това е Рами Малек. От изявените черти на лицето и трудните за игнориране зъби до всяко едно движение - той изиграва Фреди Меркюри блестящо.

В очите на актьора сякаш се оглежда самият фронтмен на Queen. Съвсем ясно виждаме и стремежът му на всяка цена да бъде страхотен. Усещаме болката, която му причинява самотата и как се разкъсва между сексуалната си ориентация и връзката със съпругата си Мери Остин (Луси Бойнтън).

Снимка 386982

Източник: Alexandra Films

"Бохемска рапсодия" започва с кадри от пълния с котки дом на Фреди Меркюри (маниак на тази тема), който се приготвя да излезе от дома. Веднага след това се пренасяме с него бекстейдж на едно от най-емблематичните събития за Queen - благотворителният концерт за набиране на средства за борба с гладуващите в Етиопия Live Aid през 1985 г.

Озоваваме се директно зад сцената на Уембли, където над милиард човека на стадиона и пред телевизорите са вперили поглед в очакване на Queen. Този кадър само за миг ни припомня славните години на групата. Тогава историята започва от самото начало, за да разберем как се сформира Queen, как добиват популярност и как се превръщат в една от най-великите рок банди на всички времена. 

Важно е да се каже, че "Бохемска рапсодия" е филм, който има благословията на двама от тримата живи членове на Queen - Роджър Тейлър (Бен Харди) и Брайън Мей (Гуилин Лий). Което означава, че те са съгласни с начина, по който сценаристът Антъни Маккартън представя тяхната история на голям екран. И той излиза на бял свят с тяхната благословия. Защо третият - Джон Дийкън (Джоузеф Мазело), не е сред тях, не е ясно.

Снимка 386972

Източник: Alexandra Films

В "Бохемска рапсодия" образите и на тримата обаче остават в сянката на Фреди Меркюри. И това е нещо напълно разбираемо, защото така е и в действителност - ако трябва да се говори за историята на групата. Затова и в повечето случай, когато се каже Queen, напред излиза образът на фронтмена, а останалите (дори и самата група като такава) остават на заден план.

Но пък във филма много добре се вижда нещо друго, което също е характерно за групата. И това са опитите да нагодят различните си характери един към друг. А това включва и пероида, в който Фреди Меркюри открива и постепенно разгръща своята сексуалност. Опитите обаче не са достатъчни, защото паралелно с всичко, което им се случва, той бавно потъва в бездната на самотата.

Снимка 386967

Източник: Alexandra Films

И каквито и недостатъци да намери човек в "Бохемска рапсодия", има нещо във филма, което не не може да бъде пренебрегнато. И то е саундтракът с 22 песни, защото сред тях има и неиздавани записи от изпълнения на Queen по време на концерта Live Aid.

Снимка 386973

Източник: Alexandra Films

Тук са и неиздаваната версия на песента "Under Pressure" с Дейвид Бауи, както и  "Love of My Life" от Rock in Rio през 1985 г. в Бразилия - фестивалът, когато заедно с Queen, пеят още 300 хил. души публика. "Don't Stop Me Now" пък е с изцяло нови записи на Брайън Мей и е във вариант, в който би звучала, изпълнена от бандата днес.