Този септември сцената на Yalta Art Room се открива за своя четвърти сезон. Независимото пространство за театър е създадено от актьора, режисьор и драматург Васил Дуев-Тайг, известен най-вече с ролята на световноизвестния писател Чарлз Буковски в моноспектакъла "Всичко на масата".

Александър Сано и Мартина Апостолова преотриват съдбовната си връзка в „Моята вечер, твоята нощ“

Александър Сано и Мартина Апостолова преотриват съдбовната си връзка в „Моята вечер, твоята нощ“

Всичко започва с една неочаквана среща между двама души

Освен че продължава да играе активно, актьорът поставя и различни постановки на свободната сцена. Миналата година последното премиерно представление, на което той е режисьор - "Пистолет в торнадо", спечели две награди "Икар" - за най-добро драматично представление (избрано от публиката) и за главна женска роля за Весела Бабинова.

В първото премиерно представление за сезона на Yalta Art Room отново ще видим Васил Дуев-Тайг като главно действащо лице на сцената. В постановката "Х" той ще изиграе главната и единствена роля. Режисьор е Боян Крачолов, който досега е реализирал три спектакъла в независимото пространство за театър - "Парче монолог. Не аз", "Леонс и Лена" и "Анархо-клоунада".

"Х" всъщност далеч не е първи общ проект на дуото Васил Дуев-Тайг и Боян Крачолов. Но този път те са подбрали текстове, вдъхновени от източния философ и поет Омар Хайям, към които са включили и своите авторски мисли.

Снимка 684231

Източник: Yalta Art Room / художник на плаката Мартин Карабиберов

Така на сцената на Yalta Art Room ще видим една сатира, за която актьорът Васил Дуев-Тайг казва, че "X може да значи много неща". Съгласен е и режисьорът Боян Крачолов. Той допълва:

"Нека наречем "Х" точката, в която се пресичат публичният ни образ - онзи, който конструираме "за пред хората", който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли - и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато останем сами. Нека наречем "Х" неизвестния човек - този, който може да бъде всеки друг, всеки един от зрителите, всеки един от нас - и го натоварим с длъжността словесно да формулира всичко, което витае в объркания му разсъдък. Нека наречем "Х" и този спектакъл."

Американски скитници от „Тортила флет“ нахлуват на българска сцена

Американски скитници от „Тортила флет“ нахлуват на българска сцена

„Любов, побоища и малко вино и човек винаги е млад и щастлив“

Премиерата на "Х" е 29 и 30 септември от 19:30 ч. в Yalta Art Room.

Следващите дати са 17 и 29 октомври, а цялата информация за представлението е тук.