За Театър 199 сезонът, който тъкмо бе открит, е по-специален. Малкото и уютно театрално пространство отбелязва своя 60-годишен юбилей, а екипът му вече е готов да представи на публиката първото си премиерно представление за сезона.

Александър Сано и Мартина Апостолова преотриват съдбовната си връзка в „Моята вечер, твоята нощ“

Александър Сано и Мартина Апостолова преотриват съдбовната си връзка в „Моята вечер, твоята нощ“

Всичко започва с една неочаквана среща между двама души

Това е "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек, съвместно от Театър "Кредо" и Театър 199 "Валентин Стойчев".

Спектакълът ни пренася в 20-те години на миналия век на калифорнийския бряг на Америка, в бедняшкия квартал "Тортила флет" на град Монтерей. Обитателите му са доста любопитни хора - те са потомци на старите обитатели по тези земи - паисаносите, в чиито жили "кипи гореща смесица от индианска, мексиканска и испанска кръв".

Главни герои са Дани и неговите приятели. Всички те са очарователни скитници, виртуозни дребни мошеници, ловки крадци и страстни любители на виното, жените и приключенията. И никой не знае по-добре от тях цената на галон вино и тайната на неподправеното щастие, а именно: "Любов, побоища и малко вино и човек винаги е млад и щастлив".

Снимка 683941

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Иван Дончев

Но отвъд грубите им нрави, наивното лицемерие, хитростта и пресметливостта, се крият и техните възвишени стремления, трогателно простодушие, самоотверженост и безкористност.

Това, което момчетата ни припомнят, е че въпреки трудностите на живота, трябва да умеем да се радваме на малкото. За тях липса на пари и покрив над главата са дребни неуредици, щом имат уютна бърлога в гората. И още по-ценното - присъствието на приятел до себе си, с когото можеш да изпиеш галон вино. Това е тяхната простичка философия - приятелството и свободата са по-ценни от парите и притежанието.

Снимка 683940

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Иван Дончев

Тази философия, заложена в "Тортила флет", е пресъздадена за сцена от Нина Димитрова - автор на сценичната адаптация и режисьор на спектакъла. Други нейни представления, също поставяни на сцената на Театър 199, са "Шинел", "РевизорЪт" и "Дневникът на един луд" - всички по Гогол, както и "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен.

Костюмите са дело на Юлияна Войкова-Найман, а двете заедно с Нина Димитрова са създали сценографията на спектакъла. Актьорите, които ще видим на сцена, са Денис Хаят, Венцеслав Димитров, Живко Джуранов, Тодор Лазаров, Ангел Калев и Ивелин Николов.

Sofia Improv Fest 2024 - много смях от най-добрите майстори на импровизацията

Sofia Improv Fest 2024 - много смях от най-добрите майстори на импровизацията

За седма поредна година София ще е дом на...

Премиерата на "Тортила флет" е на 28 септември от 20 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Следващите дати са 16 и 29 октомври, а цялата информация за представлението е тук.