Неизвестните около динозаврите продължават да са много, а все още има и хора, които се съмняват в тяхното съществуване. Междувременно учените не спират да се интересуват от праисторическите животни и да ни изненадват с нови открития за тях.

Последното е на екип палеонтолози, публикувано в The Lancet Oncology. Според него, динозаврите са първите създания на планетата, страдали от онкологични заболявания.

Изводът се прави на базата на нови изследвания на открита през 1989 г. в Канада кост от крака на екземпляр от вида Центозаври, живял преди 76 милиона години. Първоначално се е смятало, че тя е неправилно оформена заради фрактура, но сега учените са категорични, че причината е злокачествен тумор с големината на ябълка.

Снимка 491165

Източник: iStock

Под микроскоп са открития образувания, които много приличат на човешкия остеосарком (рак на костите). Това е наистина интересно откритие, защото повечето видове рак възникват в меките тъкани, които няма как да се съхранят и изследват хиляди години.

А тази единствена кост се превръща в доказателство не само че динозаврите са съществували, но и че са боледували от рак, както и че остеосакромът, който днес взима милиони жертви всяка година, е съществувал и преди милиони години, предава Reuters.

Не може обаче да се каже със сигурност дали онкологичното заболяване е станало причина за смъртта на въпросния тревопасен динозавър. Вероятно е то да го е направило жертва на хищници, ограничавайки възможността му да се движи и отбранява.

Динозаврите, половият диморфизъм и най-голямата загадка около праисторическите животни

Най-голямата въпросителна за динозаврите

Какво не знаем (и надали ще разберем) за тях

Учените пък ни обръщат внимание и на факта, че днес ракът се определя като болест, която много зависи от начина на живот и околната среда. Преди десетки милиони години обаче не е имало нито замърсяване на въздуха, нито облъчване с 4G, нито пък динозаврите са пушели и пиели...