Динозаврите и всичко, свързано с тях, продължава да вълнува учените и днес. Древните животни от клас влечуги, живели на нашата планета милиони години, са много различни от всички представители на животинския свят, които познаваме днес, защото и условията им на живот са били далеч от сегашните.

През вековете изследователите стигат до редица изводи на базата на останки от динозаври и сега знаем, че те са били изключително приспособими същества, с бърз метаболизъм и развиващи голяма скорост. А една от загадките около тях си остава свързана с това как се различават мъжките и женските екземпляри.

Смята се, че при динозаврите, както и при някои други животни, се наблюдава полов диморфизъм - представителите на двата пол от един и същи животински вид се различават по форма и размери.

Снимка 479522

Източник: iStock

Но дали мъжките или женските влечуги са по-големи, това все още е мистерия. Вероятно винаги и ще бъде, защото достатъчно доказателства, на базата на които да се правят категорични изводи, няма.

Преди години например се е смятало, че женските динозаври Т-рекс са по-големи от мъжките, за да могат да снасят по-големи яйца. Това се нарича обратен полов диморфизъм, но е забелязан като явление само в останките от 25 екземпляра, което се смята за недостатъчно за общи заключения.

Пандите, зоопаркът Ocean Park в Хонконг и защо животните решиха точно сега да се чифтосват

Защо тези панди решиха да се чифтосват точно сега

Когато коронавирусът работи за естественото възпроизвеждане

При някои видове птици от семейството на динозаврите също женските са с по-големи размери, но при други мъжките са по-внушителни. Учени смятат, че половият диморфизъм при динозаврите може да има и други проявления, като голяма разлика в шарките, но това няма как да се установи по вкаменелости. И така тези животни продължават да бъдат неразгадана мистерия, пише Science Alert.