Не всеки от нас си дава сметка, но истината е, че изхвърляме огромно количество отпадъци. Ако обаче сме креативни и изобретателни, можем да вложим малко въображение и да използваме тези боклуци, за да създадем нещо красиво.

Пикасо, Мондриан и откритите картини, откраднати в Атина преди девет години

Картината на Пикасо, открита след кражба

Любопитна история от Атина

Точно това прави турската художничка Дениз Сагдич. Тя превръща голямо количество отпадъци, събрани на летището в Истанбул, в произведения на изкуството.

Отпадъчните материали, преработени от художника, включват различни пластмасови контейнери и торбички, множество копчета от всякакви цветове, парчета хартия, дрехи, кабели, капачки и батерии, изоставени от хората на летището.

Тя завършва 20 портрета с характеристики на различни националности, използвайки тези отпадъци, събрани от Центъра за управление на отпадъците на летище Истанбул. Произведенията са изложени от летище Истанбул в съответствие с отдадеността на ръководството да запази повече място за иновативно изкуство на терминала.

Изложбата има за цел да вдъхнови посетителите за екологичния начин на живот и да повиши осведомеността относно устойчивостта и рециклирането.

"Пътниците, които минават покрай местата, където са изложени произведенията, възприемат произведенията на изкуството като маслени картини отдалеч, докато не се приближат и не видят, че всъщност са направени от боклуци", казва Дениз Сагдич.

С творбите си турската художничка иска хората, които я следят в Instagram и които посещават международното летище в Истанбул, да се замислят за голямото количество боклук, което безразсъдно всички ние оставяме след себе си.

"На картините са лица на хора, които независимо от религията, езика или расата им, са изхвърляли отпадъци. Целта е да се покаже, че всеки един от нас има принос във въздействието върху крехкото екологично равновесие", пише Дениз в Instagram профила си.

Мохамед Али, рисуването и търгът с рисунки, скици и картини на легендарния боксьор

Какво още е умеел Мохамед Али, освен да се боксира

Скрит талант, но не в спорта

До края на авторската изложба серията от произведения ще се запази непокътната, след което отделните творби ще бъдат продадени на търг, пишат от Hola.