История като от филм се разви преди дни в Атина. Картина на Пикасо и картина на Мондриан са открити, след като бяха откраднати от Националната галерия в гръцката столица през 2012 г. Арестуван е 49-годишен строителен работник, който е ги е пазел за себе си.

Кражбата преди девет години шокира властите с майсторското си изпълнение и те предполагаха, че става дума за голяма престъпна група. От разпитите на задържания става ясно, че той просто е наблюдавал внимателно охраната на галерията в продължение на шест месеца.

Първоначално успява да свали четири картини - "Глава на жена" на Пикасо, "Мелницата Стамер" на Пит Мондриан, втора картина на холандския художник, както и една на Гильелмо Качия. Още в галерията той изпуска втория Мондриан, а платното на Качия се поврежда и крадецът го пуска в тоалетната у дома си.

През всичките десет години гръцките власти вярват, че картината на Пикасо няма как да бъде продадена, защото художникът я подарявана с посвещение "На гръцкия народ" като благодарност, че страната се противопоставя на нацистите по време на Втората световна война.

Още един забавен щрих към историята добавя пресконференцията по показването на картините пред медиите, на която "Глава на жена" падна на земята. Определено не е нещо, което искаме да става с творба на Пикасо.