Световният шампион по бокс Мохамед Али си отиде през 2016 г. на 74, поразен от дегенеративното заболяване на мозъка Паркинсон. И приживе, и днес, той се смята за един от най-великите спортисти. Прочут е и с дейността си на активист, и с поетичните си способности, но се оказва, че е притежавал още една дарба, далеч от спорта.

Преди дни аукционната къща Bonhams в Ню Йорк успя да продаде 26 негови произведения на изкуството (от общо 28) за рекордната стойност от 945 524 щатски долара. Сумата се оказва три пъти по-висока от очакваната.

От Bonhams твърдят, че Али е рисувал цял живот и е взимал уроци от прочутия Лирой Нийман. Бащата на легендарния боксьор, който бил художник, упорито насърчавал великия спортист да наблегне на артистичната си заложба.

И подозираме, че ако беше доразвил дарбата си, би могъл да нокаутира редица художници, но не с боксови ръкавици, а с умението си да рисува.

Най-скъпият експонат в рядката колекция от творби на шампиона е рисунката му Sting Like A Bee, 1978, продадена за 425 312 долара, уточняват още от MSN. Тя е втората поред в слайда горе.