Ако заглавието на филма на Марк Форстър ("Z-та световна война") звучи някак познато, не е случайно. "Човек на име Ото" е американската адаптация по шведския филм "Човек на име Уве", който пък е базиран на едноименния роман на Фредерик Бакман.

A Man Called Otto, Том Ханкс и трейлър на филма по книгата "Човек на име Уве" на Фредрик Бакман

Том Ханкс в адаптацията на "Човек на име Уве"

Трейлър на A Man Called Otto

Именно с историята на сърдито старче, изпълнено с ненавист към "идиотите", с които е обградено, Бакман спечели световна слава и се превърна в един от най-продаваните шведски писатели. Във филма на Форстър Ото се превръща в Уве, а патилата му се пренасят в неназовано предградие в САЩ.

Двучасовата му киноистория започва със случка в строителен хипермаркет, където Ото (Том Ханкс) се опитва да си купи въже за планираното си самоубийство. Това, което смята да прави с въжето, не му пречи да влезе в стълкновение със служителите - забавен епизод, който ни дава обещанието да очакваме още много подобни в хода на сюжета.

Снимка 602304

Източник: Александра Филмс

Те обаче нито са толкова много, нито толкова забавни. Вместо това филмът се концентрира върху предисторията на желанието за самоубийство - съпругата на Ото Соня, която е била от малкото му близки хора в света, е починала от заболяване шест месеца по-рано.

Снимка 602305

Източник: Александра Филмс

В серия от ретроспекции ще видим моменти от живота на младия Ото (в ролята е синът на Ханкс Труман) като провала му да бъде приет в армията, запознанството му със Соня, новия дом на двойката и сполетялата ги трагедия, която променя живота им.

Снимка 602307

Източник: Александра Филмс

Жизнерадостният млад Ото се оказва пълна противоположност на възрастния, който има цял арсенал от варианти да приключи с живота си, когато работата с въжето се проваля. И те обаче успяват да бъдат осуетени, когато в света на вдовеца влиза бременна мексиканка, не много умният й съпруг и двете им деца.

Снимка 602302

Източник: Александра Филмс

Марисол (Марияна Тревиньо) и семейството й се оказват роднините, от които Ото винаги се е нуждаел. И от тук нататък ни е ясно, че животът на сърдитото старче ще се промени, благодарение на дребните добри дела на съседите му, и е въпрос на време голяма част от "идиотите" около него да се окажат негови приятели.

Снимка 602303

Източник: Александра Филмс

Хепиенд по холивудски, който оставя малко блудкав вкус в устата ни, защото и без да сме гледали, или чели "Човек на име Уве" можем да се досетим за финала на "Човек на име Ото". Но това са рисковете на американските версии на европейски филми.

"Човек на име Ото" е по кината от 13 януари