Будната краниотомия е операция на мозъка, при която пациентът е държан буден, за да се следи да не бъдат увредени основни части от мозъка. Често срещана практика е лекарят да помоли пациента да върши нещо по време на самата процедура - например да рисува, да свири на музикален инструмент или да говори.

Този метод позволява на хирурзите да наблюдават пациента, като следят неговите мозъчни функции и на тяхна база да определят действията си. По този начин лекарите могат да избегнат риска от нанасяне на непоправими щети върху мозъчната тъкан.

И ако говоренето и свиренето на музикален инструмент е често срещана практика, то до момента никой пациент не си беше позволявал да готви, докато му човъркат в мозъка.

Сега болницата Riuniti в Анкона, Италия, може да се похвали и с такова постижение, пише BBC.

60-годишна италианка проявява кулинарните си умения по време на процедура за отстраняване на тумор от левия ѝ темпорален лоб. Пациентката приготвя 90 броя панирани пълнени маслини за интервал от един час.

Снимка 483185

Източник: iStock

Будната краниотомия, при която пациентът е под упойка, но в съзнание, се използва за лечение на някои неврологични състояния, като тумори, които засягат областите на мозъка, отговорни за зрението, движението или речта. Затова и се препоръчва пациентите на бъдат будни, за да им се задават въпроси през определен интервал от време и да се следят реакциите им.

Въпреки че неврохирургът Роберто Триняни, който ръководи операцията в болницата Riuniti, е извършил над 60 подобни процедури през последните няколко години, той казва, че за пръв път му се случва някой да готви в операционната. А приготвянето на маслини Ascoli не е никак лесна задача. За целта операционната зала заприличва на нещо като кухня по време на процедурата.

Снимка 483152

Източник: iStock

Панираните пълнени маслини Ascoli са специалитет на региона Марке в централна Италия. Това са зелени маслини без костилки, които се пълнят с подправено месо, панират се с брашно, яйце и галета и се пържат.

Сънят, дългите часове спане и какви са вредите за тялото и мозъка ни

Защо не трябва да прекаляваме със съня

Много хубаво не е на хубаво