Класическа ситуация - двойка води спор за покупките, докато е в супермаркета. Това най-вероятно ни се струва като една съвсем безобидна ситуация. Оказва се обаче, че низ от такива сблъсъци може и да разкриват цял един свят от обиди и огорчения. Или поне според Ясмина Реза и най-новото представление по романа ѝ "Блажени са блажените".

“#антитъга” от Стефан Иванов с премиера в Театрална работилница “Сфумато”

Има ли рецепта за “#антитъга”

За безсилието и терзанията на човека в търсене на смисъл

Историята ни запознава с две семейства. Семейство Тоскано завиждат на семейство Ютнер, което изглежда сякаш води перфектен живот. И все пак се оказва, че не е точно така. В действителност Паскалин и Лионел Ютнер само се преструват, че синът им е на международен стаж, докато всъщност е в психиатрична институция, вярвайки, че е Селин Дион. И това е само една от тайните, които авторката крие зад процепа на завесата в този сюжет.

В "Блажени са блажените" Ясмина Реза извежда на преден план щастието и нещастието във взаимоотношенията между мъжа и жената, в които се преплитат комичното, абсурдното и трогателното. Разбира се, не липсват и драматични моменти, разкриващи напрежението и конфликтите, които могат да разтърсят живота на всеки човек.

Снимка 642651

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Симон Варсано

Творчеството на френската авторка неслучайно печели световно признание. То засяга универсални за съвременния човек теми, по вълнуващ и остроумен начин.

Кариерата си Ясмина Реза всъщност стартира като актриса, а дебюта си като драматург прави през 1987 г. с пиесата "Разговори след погребение", за която получава френската награда "Молиер" за най-добър автор. Световна известност пък ѝ носи пиесата "Арт", която заедно с "Богът на касапницата" и "Една испанска пиеса" също може да гледаме на родна сцена.

Снимка 642653

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Симон Варсано

С театралната адаптация на най-новото от Ясмина Реза, "Блажени са блажените", за първи път се захваща режисьорката Весела Василева. Част от екипа ѝ са преводачът Валентин Маринов - Пело и сценографката Елена Иванова. Ролите пък са поверени на актьорите Жорета Николова, Светлана Янчева, Христо Гърбов, Свежен Младенов и Мак Маринов.

„Артър и Клер“ на Ива Стоянова с Майа Тинкова и Николай Марков с премиера на Сцена „Дерида“

„Артър и Клер“ планират самоубийство в Амстердам

Теми табу на Сцена „Дерида“

Премиерата на "Блажени са блажените" е на 20 ноември от 19:30 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев". Следващите дати за представлението са 21 и 26 декември, а повече информация за него има тук.