Болезнено е, но е факт - съвремието ни е белязано от войни, епидемии, икономически кризи и социално разделение. Всички тези глобални явления пораждат чувство на безсилие. Обикновеният човек днес лесно стига до там да се самообвинява за неспособността си да се адаптира към средата и държавата, в която живее, и да изгради своето щастие.

„Артър и Клер“ на Ива Стоянова с Майа Тинкова и Николай Марков с премиера на Сцена „Дерида“

„Артър и Клер“ планират самоубийство в Амстердам

Теми табу на Сцена „Дерида“

Тази тежка реалност силно вълнува поета и драматург Стефан Иванов. Доктор по философия, автор на четири стихосбирки и няколко пиеси, номинирани и печелили различни национални награди, в новото си представление "#антитъга" той се обръща към вътрешния свят на съвременния човек. Него авторът представя с характерната липса на социални рефлекси и с абсурдния му и черен хумор.

"#антитъга" е театрален пърформанс за човека в търсене на смисъл и на изход от лабиринта, в който сам се е вкарал, воден от вярата, че може би любовта е достатъчна. Представлението засяга теми като суицидното мислене и поведение, клиничната депресия, всекидневния "бърнаут", психологическитe травми, зависимости, лошите навици, повреденото общество, отстояването на гражданска позиция, липсата на емпатия, несподелената любов, хроничния негативизъм, смеха и смъртта. Това са все теми, особено актуални на фона на заобикалящата ни действителност.

Снимка 642367

Източник: Театрална работилница “Сфумато”

И не на последно място, "#антитъга" поставя въпрос, който звучи като модернизирана версия на Шекспировото терзание - дали и как да продължи да живее човек, докато води война със себе си и в търсене на своя вътрешен и външен мир.

Представлението, както вече споменехме, е по текстове на поета и драматург Стефан Иванов. Режисурата е поверена на Антон Угринов, а за музикалната среда отговаря Александра Дичева. На сцената пък ще видим актьорите Анета Иванова, Василена Кънева, Йордан Върбанов и Петър Андреев.

“Слугините” на Кристина Беломорска с Аделина Желязкова, Ели Кирил Колева и Жана Рашева с премиера в Yalta Art Room

Две “Слугини” на дъното на човешката нищета

Една абсурдна и драматична история по френски

Премиерата на "#антитъга" е на 20 ноември от 21 ч. в Театрална работилница "Сфумато", а повече информация за представлението има тук.