Кой е казал, че жанрът на комедията не може да представя сериозни социални и екзистенциални теми, които често за обществото са табу? Точно това прави Щефан Фьогел - един от най-търсените съвременни немскоезични драматурзи. Негови представления вече са били поставяни на българска сцена, но публиката у нас предстои за първи път да се срещне с "Артър и Клер".

“Слугините” на Кристина Беломорска с Аделина Желязкова, Ели Кирил Колева и Жана Рашева с премиера в Yalta Art Room

Две “Слугини” на дъното на човешката нищета

Една абсурдна и драматична история по френски

Историята проследява мъж и жена, които се срещат в Амстердам, след като наемат две съседни стаи в хотел. И двамата искат да се самоубият и затова са планирали животите си до последната минута.

На Артър, който е болен от рак, му остават няколко месеца живот, докато Клер пък е загубила мъжа си и дъщеря си при автомобилна катастрофа, предизвикана от нея. Какво обаче ще се случи оттам нататък с героите, оставяме зрителите сами да разберат.

Снимка 641187

Източник: Сцена "Дерида"

Ще загатнем само, че основните теми, върху които се фокусира постановката, са от важно социално значение - за хората в депресия, за тези със суицидни мисли и как може да им се подаде ръка. Евтаназията като право на избор също е засегната. Представлението ни напомня колко е важно да изслушваме близките си, да ги подкрепяме и да сме готови заедно с тях да решаваме проблемите.

Снимка 641188

Източник: Сцена "Дерида"

Историята на "Артър и Клер" ни разказват актьорите Майа Тинкова и Николай Марков, които са в главните роли, и режисьорът Ива Стоянова. Преводът е дело на Владко Мурдаров, музиката - на Добромир Кисьов, а за сценографията, костюмите и осветлението отговаря Юлияна Войкова - Найман.

Откровенията на Александра Сърчаджиева в „На живо и отвъд това“ в Сатиричен театър “Алеко Константинов”

Тайните, които Алекс Сърчаджиева е готова да разкрие

За страданието и смисъла след него

Премиерата на "Артър и Клер" е на 14 ноември от 19:30 ч. на Сцена "Дерида", а повече информацията за представлението има тук.