Олимпийските игри в Токио може и да приключиха преди няколко дни, но за тях ще се говори още дълго време. И не, не само заради факта, че се проведоха в условията на пандемия.

Токио 2021, Ребека Куин и първият трансджендър атлет, спечелил златен медал на Олимпиада

Първият трансджендър атлет със златен медал

Куин записа името си в историята

За първи път трансджендър атлет успя да завоюва златен медал, а погледнато от наша страна - това бяха най-успешните Олимпийски игри от доста години насам.

Игрите в Токио се оказаха исторически и за Алисън Феликс. Спринтьорката си тръгна със златен медал в дисциплината 4х400 метра. Това беше нейният 11-и приз от Олимпийски игри и по този показател води всички останали американски спринтьори.

Ден преди да сложи златния медал около врата си, Феликс спечели бронзов на 400 метра при жените, който се оказа и първият такъв за нея. 

Според ABC, до момента няма друг американски атлет, състезаващ се в тази дисциплина, който да извоювал повече награди от Феликс. За пет Олимпиади, на които се е състезавала, 35-годишната спринтьорка е успяла да вземе седем златни медала, три сребърни и един бронзов.

По всяка вероятност игрите в Токио ще се окажат последните, на които ще видим Алисън Феликс на пистата, но за нея те са първите, откакто стана майка. Именно това прекрасно житейско събитие обаче бе повод за последвалите неприятности в професионален план.

Тя роди през ноември 2018 г., а почти година по-късно нападна публично Nike със статия в The New York Times. В нея лекоатлетката се оплака, че тогавашният ѝ спонсор е искал да ѝ плати 70% по-малко, докато е по майчинство.

Освен това, от компанията не са се съгласили да отпаднат санкциите за Феликс, ако в месеците след раждането не се представи на необходимото ниво. Тогава лекоатлетката написа, че е останала разочарована, защото, когато през 2010 г. е подписала с Nike, го е направила заради ценностите, които брандът тогава е защитавал.

Това наложи раздялата ѝ с него, но доведе до две неща. Първо, Nike промени политиката си и осигури заплащане и бонуси в период от 18 месеца около бременността. И второ, Алисън Феликс създаде своя собствена марка.

Със стартирането на Saysh през юни тази година лекоатлетката иска да направи промяна в света на спорта. Брандът предлага спортни стоки, създадени от и за жени, защото Феликс твърдо вярва (и ние няма как да не се съгласим с нея), че нито една жена не бива да избира между кариерата и това да бъде майка.

Токио 2021, Бен Уитакър, решението му да сложи медала в джоба си и кога британците ще се научат да губят

Медал в джоба или кога британците ще се научат да губят

Боксьорът Бен Уитакър не знае как да губи

Защото хората, които наистина обичат спорта, осъзнават, че парите в днешно време са водещи и много важни, но не са основата. Основата не са и безбройните часове, прекарани в тренировки. Тя е нещо, което не може да се види и да се пипне, тя е вътре във всеки истински спортист. И Алисън Феликс го доказа - и със завръщането си, и със спечелването на рекордния брой медали.