Един от най-любимите джаз фестивали у нас се завръща и това лято, за да посрещне звезди от световен ранг. За 11 поредна година A to JazZ ще озвучи Южен парк 2 от 1 до 3 юли, където ще имаме възможността да чуем невероятни джаз музиканти под открито небе. 

Сред тях несъмнено се открояват имената на Джон Маклафлин, Snarky Puppy,  Рузвелт Колиър, Илхан Ершахин, Адриен БрандеисАлекс Сипягин.

Хедлайнер на петъчната вечер, 1 юли, на фестивала ще бъде Джон Маклафлин. Списание Rolling Stone нарежда Маклафин сред 50-те най-велики китаристи на всички времена. Той е носител на множество награди Грами, а през 2018 г. за седми път е определен за "Джаз китарист на годината" от най-голямото списание за джаз в света Down Beat.

Снимка 578443

Източник: GettyImages

Джон Маклафлин пристига с бандата си 4th Dimension, в която участват Гари Хъзбанд (пиано, барабани), Етиен М'Бапе (бас), Николас Викаро (барабани). Музиката на 4th Dimension съчетава различни музикални влияния по уникален начин като интегрира характерните за джаза спонтанност и импровизация. 

Втората вечер, 2 юли, A to JazZ ще оглавят световните звезди Snarky Puppy. Инструменталната формация от Далас, е ръководена от басиста Майкъл Лийг. Snarky Puppy, които вече могат да се похвалят с четири награди Грами, комбинират различни джаз идиоми, рок, световна музика и фънк.

Снимка 578444

Източник: GettyImages

През март тази година те записаха своя 14-ти албум Empire Central, любовно писмо до Далас - мястото, където всичко започва. Част от него ще представят и в София. 

Третата и последна вечер на фестивала, 3 юли, е не за един, а за цели двама хедлайнери. 

Роденият във Флорида виртуоз на стийл китарата Рузвелт Колиър е познат с характерните за юга оживени и разтърсващи душата изпълнения на живо. Илхан Ершахин  пък пристига с групата си Istanbul Sessions. Тяхната музика е симбиозата между оригиналния звук, модерните джаз форми и източните бийтове. Публиката на A to JazZ ще има възможност да чуе парчета от петия им студиен албум, копродуциран и записан от носителя на Грами - Томмазо Колива.

Сред българските имена в програмата, е и това на Рут Колева, която ще направи фестивална премиера на най-новия си албум, продуциран от Тейлър Грейвс и Kan Wakan. 

Дрейк, Maneskin, Foals, Ванс Джой, Рут Колева - 5 нови песни от седмицата

5 нови песни от седмицата

От Дрейк до Рут Колева

Още премиери на албуми се очакват на сцената на фестивала. Такива са Trombobby x C-MO & Единствените им приятели, Jazzanitza с Би-боп-хоп-троп, Spectrum Vocal Band със Singerprints, както и дебютният проект на младите музиканти от Red Light District. Даниела Белчева е поредният артист, чиито дебютен албум Acoustic me ще бъде представен пред публиката на A to JazZ.

Освен невероятна музика, ни очакват много и различни активности. Специално предварително събитие на 30 юни (четвъртък) е предвидено в програмата тази година. Изложба на джаз звезди от целия свят през обектива на фотографа Евгени Димитров ще бъде открита от 18:00 ч. във фоайето на новия културен център в София "Топлоцентрала".

Всяка вечер завършва с джем сешън. През деня ще има "Музикална йога закуска" - на терасата на "Топлоцентрала", детска програма, игри и уроци по танци.

Sofia Finest 2022 - първият фестивал, който събира коктейли и градска култура в НДК в София

Когато коктейлната култура завладее София

Какво ще ни забърка фестивалът Sofia Finest 2022

Да не забравяме за традиционния Арт-базар, който ще бъде преместен в новата Арт зона на събитието на входа на фестивала. Там ще бъдат разположени всички активности, свързани с изкуството - арт инсталации, изложби, улични изкуства и открита библиотека. Освен всичко това, разбира се, ни очакват и много коктейли, и вкусотии за хапване.