По традиция всеки петък представяме пет нови песни от седмицата. Тъй като тази седмица петъкът е малко по-специален, защото е 24 май - ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, решихме и селекцията ни от песни да бъде по-специална. Затова подбрахме пет от най-великите български текста на песни, макар че да се ограничим само до пет си беше една нелека задача. 

5 нови песни от седмицата

5 нови песни от седмицата

Тази седмица слушаме Kings of Leon, Дуа Липа, Ела Еър, DARA и Молец

Формация Студио "Балкантон" или ФСБ е една от вечните на българската рок сцена. Основана е в София през 1975 г. от Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров. Повечето от песните им са емблематични за българската музикална сцена, но ако трябва да изберем една от тях, това ще бъде "Високо", най-вече заради текста на Евтим Евтимов.  

Евтим Евтимов е един от най-популярните български поети, един от най-обичаните, търсени автори. В любовната лирика следва традициите на Яворов и Дебелянов, като същевременно е написал текстовете на стотици любими на българите песни. Всъщност е невъзможно е да се обхване огромният творчески диапазон на поета.

Не заспивай, когато умират звезди, не заспивай, светът е за двама..." чуваме да пее Орлин Горанов. Стиховете са на поета Димитър Точев. Върху тях през 1981 г. Мария Нейкова създава една от най-обичаните български песни - "Светът е за двама", която веднага е записана в Първо студио на българското радио и с аранжимента на Панайот Славчев става неизменна част от изпълнителския репертоар на Орлин Горанов.

Димитър Точев е автор е на няколко десетки книги, театрални, телевизионни и радиопиеси, както и на текстове на много песни, на които искрено се възхищаваме.

Хитът "Да те жадувам" е по стихотворението на Любомир Левчев "Недопустимост", част от стихосбирката му "Самосъд" (1975 г.). През 1979 г. Емил Димитров прави песен по тези стихове, но те стават популярни с песента на "Сигнал" от първия им двоен албум "Каскадьори" (1981 г.), където тя е последна. Композиторът на музиката проф. Георги Костов споделя: "Песента е моята визитна картичка. С Левчев бяхме приятели от 50 години. Когато прочетох стихотворението, то веднага ме грабна. Казах му, че е много хубаво, но за песен трябва заглавието да е друго. Предложих му "Да те жадувам" и той се съгласи."

Преведен в над 30 страни, един от големите ни съвременни поети Любомир Левчев оставяше и ще продължи да оставя следи в душите на всеки, докоснал се до творчеството му.

Създадена през 1976 г. от Константин Марков и Александър Петрунов, Тангра остава сред най-значимите български рок групи. Дали заради личното ни познанство с вече покойния Константин Марков, който ни преподаваше във ФЖМК, но винаги ще изпитваме някакъв сантимент към музиката на групата и парчето им "Богатство". Тя е втората съвместна песен на композитора Борис Карадимчев и поета Александър Петров. 

Александър Петров е едно от легендарните имена в българската музика. През годините пише текстовете на едни от най-хубавите български песни, които се знаят наизуст и са любими на няколко поколения българи. 

5 нови песни от седмицата

5 нови песни от седмицата

Тази седмица слушаме Apocalyptica, Слаш, Били Айлиш, Биби Рекса, ALMA и Кристиан Костов

През 1973 г. Мария Нейкова написва музиката на песента "Двама" за филма "Козият рог". В годините на успешна кариера тя не спира да я изпълнява на всеки свой концерт с китара в ръка. "Двама" се превръща в нейна визитна картичка. Наричат я "химн на душата" и "химн на любовта". А ето и каква е историята на създаването й: "Режисьорът Методи Андонов ми показа "Козият рог" и ми поръча да напиша музика. За една седмица нахвърлих няколко мелодии. Когато той дойде и ги чу, каза: "Тази ще е". После Богомил Гудев написа текста."

Във време, когато забавна и танцова музика в България е в зародиш, а повечето от нейните създатели са аматьори, Богомил Гудев е от малкото текстописци, положили огромни усилия, създавайки текстове на емблематични за българската музика песни като: "Бяла тишина", "Двама", "Детство мое", "Вече свърши хубавото време", "Сън сънувах", "Лудо младо" и много други, които продължават неуморния си път през времето, обичани и изключително популярни и до днес.