На 14 януари 2024 г. официално кралицата на Дания Маргрете ще отстъпи трона на сина си принц Фредерик. 55-годишният принц ще стане крал Фредерик Десети, а съпругата му Мери ще бъде неговата кралица-консорт.

Принцеса Мери и прецедентът, след като принц Фредерик стане крал

Защо принцеса Мери ще е кралица като никоя друга

И Дания ликува, и Австралия също

Но тъй като говорим за Дания - практична нация без амбиции за излишна показност, коронация няма да има. Тук възкачването на трона е семпла и посветена на конституционните задължения на монарха церемония.

Тя се състои на балкона на двореца Кристиансборг в Копенхаген, където действащият министър-председател на страната обявява новия монарх - церемония, която се спазва от 1900 г. насам.

Очевидно датата за поемането на трона от Фредерик не е случайна - Маргрете става кралица на 14 януари 1972 г. след смъртта на баща си крал Фредерик Девети. Това става възможно, след като 19 години по-рано в Дания след референдум е променен законът, който позволява единствено наследници от мъжки пол да наследят трона от баща си, припомнят Royal Central.

Датският кралски двор съобщи и програмата за церемонията на 14 януари 2024 г. В 14 ч. датско време кралица Маргрете ще абдикира официално пред Държавния съвет. Час по-късно Фредерик ще бъде обявен за крал Фредерик Десети на балкона на двореца Кристиансборг, Мери ще стане кралица Мери, а първородният им син Кристиян - престолонаследник.

В 17 ч. на 14 януари кралските флагове ще бъдат преместени от Кристиансборг над двореца Амалиенборг, където живеят Фредерик и Мери. Датският кралски двор потвърди, че Маргрете ще продължи да използва титлата "кралица".

Кратко и ясно - няма да видим пищната показност от коронацията на крал Чарлз през май миналата година. Фредерик Десети просто иска да върши работата, определена му от закона - тази на държавен глава на страната си.