Със смъртта на своята майка Елизабет Втора на осми септември 2022 г., принц Чарлз автоматично стана британски крал. А днес, осем месеца по-късно, се проведе и официалната церемония по коронацията му в Уестминстърското абатство.

Потвърдените кралски особи, които ще бъдат на коронацията на крал Чарлз

Кой е в "кралския" списък с гости за коронацията

Чарлз отново променя традицията

Събитието започна с процесия от лондонските улици, която бе значително по-кратка от тази на коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. Шествието продължи около 40 минути, след което кралят и кралицата пристигната в абатството, където ги очакваха 2300 гости, получили своята ръчно изработена покана.

Снимка 617123

Източник: GettyImages

Принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха облечени в официални кралски одежди с роби и медали, а впечатление направи, че на главата на херцогинята не блести голяма тиара, както на повечето кралски събития.

Снимка 617124

Източник: GettyImages

Принц Хари пък пристигна заедно с братовчедка си Беатрис и демонстрира завидно добро настроение, въпреки че мястото му беше чак на третия ред сред гостите. Той не носеше военна униформа, а само своите медали.

Снимка 617125

Източник: GettyImages

Тържествената церемония в Уестминстърското абатство, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, започна с изпълнение на хор и молитвата "Господи помилуй". С церемония по припознаване крал Чарлз бе официално представен на свои поданици от представителите на различни ордени.

Снимка 617121

Източник: GettyImages

След това на крал Чарлз беше връчена Библията. Минути по-късно той положи клетва да управлява народите на Обединеното кралство, Великобритания и Северна Ирландия, както и да следва закона, справедливостта и божията милост във всички свои решения.

Крал Чарлз се закле като "верен протестант" и да бъде пазител на всички вероизповедания, а не само на една вяра, което е промяна в коронационната клетва.

Снимка 617130

Източник: GettyImages

Крал Чарлз произнесе и молитва на глас - това е първият път, в който британски монарх го прави по време на своя коронация. След него британският премиер Руши Сунак прочете откъс от Библията. Част от церемонията бе и изпълнение на госпъл хор.

"Ние сме тук да коронясаме краля, а кралят се коронясва, за да служи", бяха думите на архиепископа на Кентърбъри. Новият монарх бе миропомазан по ръцете, гърдите и главата зад специален параван. Той е направен от ученици и върху него са изписани имената на всички държави от общността на Обединените нации. Мирото пък е от маслини от градините на манастира Света Магдалена, където е погребана майка на принц Филип.

Снимка 617141

Източник: GettyImages

За миропомазването се използва лъжица на няколко века, а мирото е направено от маслини от градините на бабата на покойния принц Филип в Гърция. Преди това Чарлз свали своите роби, за да облече друга, която се използва за този най-свещен момент от церемонията за връзка между краля и Бога, който се случва далеч от погледите на присъстващите.

След това крал Чарлз бе облечен в златна роба. Първо му беше връчен шпори, символ на това, че става и главнокомандващ. След това му се връчва Мечът на милостта, който е символ на справедливост. За пръв път той се използва при коронацията на крал Джордж IV, а сега за пръв път бе връчен от жена.

Снимка 617140

Източник: GettyImages

Гривните на искреността и мъдростта бяха следващите, връчени на новия крал. Принц Уилям постави върху раменете на баща си кралския патрахил. Върху него поставиха и императорската тога - друг от важните символи на властта.

анкета

Ще промени ли коронацията на Чарлз мнението ви за него?

Виж резултати

Да, вече официално е крал 13.5%

Не, пак не го харесвам 46.5%

Кой въобще го интересува тази коронация 17.4%

За мен няма никакво значение 22.7%

Златното кълбо, поставено в ръцете му, символизира царството на Господ и Исус Христос. След него крал Чарлз получи специален коронационен пръстен, символ на връзката с църквата и Бог, както и коронационната ръкавица, кралския скиптър и жезъла на справедливостта и милостта.

Снимка 617137

Източник: GettyImages

Короната на Свети Едуард бе благословена, преди да бъде поставена върху главата на новия крал за първи и последен път. И с възглас "Бог да пази краля" и камбанен звън в абатството, както и с тържествени топовни салюти на 13 места в Обединеното кралство, бе оповестено, че крал Чарлз вече има всички необходими атрибути, за да бъде официално провъзгласен за новия британски монарх.

Снимка 617133

Източник: GettyImages

Снимка 617139

Източник: GettyImages

Крал Чарлз получи благословия от представителите на различните вероизповедания. Чак след това стана от престола, за да бъде интронизиран и да заеме трона като новия крал. След това клетва за вярност на своя баща даде принц Уилям, бъдещият престолонаследник. Той единствен коленичи пред новия крал, а присъстващите в абатството прочетоха клетва за вярност към него.

Снимка 617138

Източник: GettyImages

Снимка 617136

Източник: GettyImages

Последва коронацията на кралица Камила, за която се използва корона на кралица Мери с 2000 диаманта. Кралицата също бе миропомазана, но не тайно. Получи и пръстена на консорта, който символизира ангажираност към нейния крал, Бога и целия народ. 

Снимка 617143

Източник: GettyImages

Предишната коронация на кралица консорт е през 1937 г. - тази на майката на Елизабет Втора, а принц Филип получава същата корона при коронацията на кралица Елизабет Втора.

Снимка 617142

Източник: GettyImages

Камила носеше още една кралска реликва - голяма огърлица, която е била на кралица Виктория.