Датската кралица Маргрете успя да изненада всички, обявявайки абдикацията си от престола навръх Нова година. До официалното случване на рокадата в кралския двор на 14 януари остават броени дни, а вече всички погледи са вперени в новата двойка, която ще бъде начело на монархията - принц Фредерик и принцеса Мери.

Кралица Маргрете на Дания и решението й да слезе от престола

Светът остава без последната си кралица

Краят на още една епоха

51-годината съпруга на бъдещия датски крал отдавна е известна в светските среди, а този месец ще запише името си в световната история и заради факта, че ще се превърне в първата кралица, родена в Австралия. Или по-точно кралица консорт, както ще бъде официалната й титла.

Принцеса Мери е родена в град Хобарт, щата Тасмания. Премиерът на щата Джеръми Роклиф заяви, че всички са горди с "тяхната принцеса" и са сигурни, че със "своето смирение, изящество и доброта" ще бъде топло приета като кралица по-късно този месец.

Снимка 647907

Източник: GettyImages

Всички приемат новината, че скоро Мери ще стане съпруга на крал, и като подобаващо продължение на една красива любовна история, започнала по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г., и то не къде да е, а в местен пъб.

През 2004 г. влюбените сключиха брак пред очите на милиони по целия свят. Родители са на четири деца, включително принц Кристиан, който сега е следващият по линията за наследяване на трона.

Преди да стане принцеса, Мери Елизабет Доналдсън се занимава с маркетинг и реклама, както и с недвижими имоти.

Снимка 647909

Източник: GettyImages

А откакто е публична фигура е най-известна с безупречното си чувство за стил, както и с отдадеността си към благотворителните каузи. Освен това е отявлен защитник на правата на жените и на бежанците, предава CNN.

Принц Фредерик - какво знаем за бъдещия крал Дания след абдикацията на кралица Маргрете

Принц Фредерик - какво знаем за бъдещия крал Дания

След изненадващото оттегляне на кралица Маргрете

Именно затова сега всички очакват да видят новите датски крал и кралица на балкона на двореца Кристиансборг в Копенхаген. Предаването на властта ще премине без разточителни церемонии, защото такава е линията, която модерната монархия иска да наложи. А след символичната церемония Мери ще бъде една от най-влиятелните и коментирани кралски дами.