Първият официален портрет на Чарлз Трети като монарх се оказа не само изненадващ, но и доста противоречив. Преобладаващо червеният му цвят предизвика много асоциации, които едва ли са били очаквани от краля, а и едва ли са му допаднали.

Защо новият портрет на крал Чарлз предизвика толкова много коментари

Защо новият портрет на крал Чарлз предизвика толкова много коментари

Доста от тях са негативни

Авторът му Джонатан Йео защити художественото си решение, като уточни, че е искал портретът "да бъде по-модерен" и че лицето на краля и червеният фон "работят толкова добре заедно".

Въпросният портрет не е първият, който предизвиква противоречиви реакции. Още преди няколко десетилетия портретът на Елизабет Втора, направен от Анди Уорхол, беше приет нееднозначно. Ето и някои други примери.

Елизабет Втора от Анди Уорхол

Снимка 665496

Източник: GettyImages

Създаден е през 1985 г. като част от серия на американския художник, посветен на управляващите в онзи момент кралици по света. За база е използвана фотография на кралицата от Сребърния й юбилей. Очевидно кралското семейство е харесало работата на Уорхол, защото е откупило четири от портретите, които са серия, за Кралската колекция.

Кейт Мидълтън от Пол Емсли

Настоящата принцеса на Уелс се сдобива с първия си рисуван портрет през 2013 г. Самата тя избира Емсли да бъде негов автор и, въпреки критиките към финалния резултат, тя намира картината за "брилянтна".

Принц Хари от Елизабет Пейтън

Снимка 665498

Източник: GettyImages

Американската художничката създава този необичаен портрет на принц Хари през 1998 г., като използва негова снимка от постъпването му в колежа Итън.

Камила от Рут Хепел

Снимка 665497

Източник: GettyImages

Портретът е поръчан през 2014 г., когато тя все още е херцогиня на Корнуол.

Уилям и Кейт от Джейми Корет

Завършен през 2022 г., това е първият общ портрет на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Корет е работил по тяхна снимка, като настоящите принц и принцеса на Уелс виждат картината при посещението си в музея "Фицуилям", където тя е изложена за първи път, пишат Hello.

Елизабет Втора от Ролф Харис

Снимка 665499

Източник: GettyImages

Харис има две срещи с покойната кралица, за да работи по портрета, който е показан за първи път в Бъкингамския дворец през декември 2005 г. Кралицата има над 120 официални портрета от различни художници, сред които са Лора Найт, Люсиен Фройд и други.