Чарлз стана крал преди малко повече от година, на 6 май 2023 г. Малко след първата си годишнина на британския престол той разкри пред обществеността нов свой портрет, реално първият, откакто е монарх.

Крал Чарлз и принц Уилям пак ядосаха принц Хари - коя е новата титла на принца на Уелс

Крал Чарлз и принц Уилям пак ядосаха принц Хари - коя е новата титла на принца на Уелс

Бъдещият крал получи това, което брат му не успя

Картината е дело на британския художник Джоната Йео, който започва да я рисува още преди три години, когато 75-годишният Чарлз все още е принц на Уелс. На нея той е облечен в червената униформа на уелската стража и е подпрял ръцете си на меч.

На рамото му има пеперуда - детайл, който е добавен от Йео, след като Чарлз става крал и символизира именно възкачването му на престола. Всичко това обаче не шокира хората толкова, колкото червения фон, който доминира над целия портрет.

Докато едни намират портрета за красив, различен и "разчупване на традиционните портрети", други са доста притеснени от червения цвят. "Сякаш е в ада", е един от коментарите, а друг допълва, че ако на главата на Чарлз се сложат рога, ще изглежда като сатаната.

Появяват се и по-сериозни коментари като например: "Предполагам, че червеното символизира жестокостите, които монархията е извършила, откакто съществува". Както и шеговити, които напомнят за прословутия "Тампон гейт", свързан с подслушан телефонен разговор между Чарлз и Камила, когато двамата все още са само любовници.