От коронацията на крал Чарлз и Камила може да са минали само няколко месеца, но всички са наясно, че управлението на настоящия монарх няма да продължи дълго и след няколко години той доброволно ще отстъпи престола на големия си син принц Уилям. А принцът на Уелс вече е в усилена подготовка за момента, в който короната ще бъде на неговата глава.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън, крал Чарлз и Камила - кое от семейството има по-хубава коледна картичка

Защо хората не спират да сравняват Чарлз и Уилям

Поводът този път е една картичка

Няма спор, че принц Уилям и Кейт Мидълтън са лицето на съвременната монархия и всеобщите любимци на народа. Затова и не само те, но и голяма част от британците очакват с нетърпение времето, когато ще могат да ги наричат британски крал и кралица. И знаят, че това ще бъде една изцяло нова епоха за монархията, която и без това търпи сериозно промени след смъртта на кралица Елизабет Втора.

Според източници, цитирани от Express, принц Уилям вече има ясна визия и конкретен план за своето царуване. В него са включени няколко основни точки, които са от ключово значение. Очаква се бъдещият монарх да продължи промяната, която баща му започна - намаляване на броя на действащите членове на кралското семейство, които се ползват от държавна издръжка.

Снимка 644349

Източник: GettyImages

Освен това принц Уилям планира акцентът му да пада върху Обединеното кралското, защото и той, и съпругата му смятат Общността на нациите за морално остаряла институция. Затова и надали ще ги видим да обикалят по държавите.

Принцът на Уелс вече намекна, че иска "намален брой кралски покровителства и ангажименти", за да има по-голямо въздействие, което напълно противоречи на предпочитанията на крал Чарлз и покойната му баба.

Снимка 647220

Източник: GettyImages

Това най-вероятно означава, че ще съкрати значително и броя на всички инициативи и институции, които са под патронажа на монархията, и ще остави под закрила само тези, които смята за наистина важни като дейност.

Очаква се възкачването на принц Уилям на престола един ден да доведе и до още една кардинална промяна - свеждане до минимум на всички процесии, ритуали и официални церемонии. На тях се гледа също като на отживелица, а и винаги са били един голям разход за монархията и демонстрация на богатство в очите на хората, затова и смята да си ги спести. 

Принц Уилям и реакцията му за Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival

Кой успя да вбеси принц Уилям

Отново е намесена новата "кралска" книга

Очевидно по-големият син на крал Чарлз има капацитета да модернизира и трансформира монархията, но дали няма да е на прекалено висока цена, свързана със скъсването с всички исторически ценности?