Не са особено приятни нещата, които се случват с принц Андрю. При това от доста време насам. И въпреки подкрепата на своята майка, кралица Елизабет, която всячески засвидетелства обичта си към него, явно обществеността не спира да го осъжда заради грешките му.

Кралица Елизабет Втора, принц Андрю, делото за сексуално насилие и кой ще плати сметката

Колко ще струва делото срещу принц Андрю на кралицата

До каква договорка стигнаха

На провела се на вчера, 28 април, среща, висшите съветници на град Йорк са стигнали до единодушното решение да лишат Андрю от почетната титла херцог на Йорк (известна още като Freedom of the City).

Третият син на Елизабет получи титлата на церемония през далечната 1987 г., малко след брака си с бившата си съпруга Сара Фъргюсън.

Според един от изпълнителните членове на Съвета по култура на град Йорк - Дарил Смоли, титлата, присъдена на Андрю, е "най-високата чест", която градът може да отдаде на някого.

"Това е невероятна чест, присъждана на забележителни хора, които я носят с отговорност и гордост. Но след като самата кралицата лиши преди време принц Андрю от военните му титли, кралски звания и патронажи, ние смятаме, че, от своя страна, е редно да премахнем всички връзки, които принцът все още има с нашия град", допълни той. "Съветниците подкрепят това предложение - и единодушно смятат, че не е подходящо принц Андрю да представлява Йорк и жителите му."

Решението за премахване на почетното звание идва след скандала за връзките на принца с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн и делото за сексуално посегателство над Вирджиния Джуфри.

Още през януари кралицата лиши принца от военните му титли и от своето покровителство - на фона на съдебния процес, в който Джуфри твърди, че е била насилствено принуждавана от Епстийн да извършва сексуални актове с принца, при това на 17-годишна възраст.

Единствената титла, която 62-годишният Андрю успя да запази след обвиненията, е херцог на Йорк. Но, както изглежда, сега той ще трябва да се откаже и от нея - под натиска на съветниците на града.

Все пак, въпреки всички неприятности, Елизабет показва, че държи на своя син, пише People.

Кралица Елизабет, отношението ѝ към принц Андрю и  и реакцията на кралското семейство

Нежеланото завръщане на принц Андрю до кралицата

Нови интриги в кралското семейство

Кралицата настоя Андрю да бъде главният ѝ придружител на възпоменателната служба на покойния принц Филип, която се състоя в края на март. Тогава херцогът на Йорк зае централно място и водеше майка си през Уестминстърското абатство - което бе шокиращо за голяма част от обществото.