Докато някои предпочитат да посрещнат Нова година в домашна обстановка със семейството и близките си приятели, други избират да не се занимават с приготвянето на празнична трапеза и предпочитат да отидат на ресторант, където някой друг да се погрижи за доброто им прекарване.
Разбира се, това има своята цена, особено ако говорим за ресторанти като тези на Гордън Рамзи. Шеф готвачът ще посрещне свите гости в заведенията си на Острова, сред които черешката на тортата определено е Petrus, който може да се похвали със звезда Мишлен.
Новогодишното меню там е на цена 345 паунда (466 долара) с включена 15% такса за обслужване, но без никакви напитки. С тях цената, която всеки клиент ще трябва да плати, скача сериозно, защото и алкохолът не е никак евтин.
Менюто е седемстепенно. Започва се със салата от пушена змиорка и картофи, следвана от печен фоа гра (гъши пастет), още едно предястие с артишок и трюфел, морски език с праз и диви гъби, печен анжуйски гълъб със специален сос, сорбе с цитруси и тиква и лешников мус със сладолед, предава The Sun.
Оказва се обаче, че празничното меню в друг лондонски ресторант на Рамзи излиза дори по-скъпо - 543 долара. А тези цени отново повдигната вълна от недоволство срещу шеф готвача, който неведнъж е получава критики в социалните мрежи, че порциите са прекалено малки за паричната си стойност. Но той си има лесно оправдание - това е гурме кухня.