През последните няколко дни една от най-коментираните теми в медийното пространство се оказа Белослава. За съжаление, причината да се говори толкова много за нея не е нито с нова музика, нито с предстоящ концерт.

На 11 юли Белослава беше задържана за шофиране след употреба на алкохол. Става ясно, че тя излиза рано сутринта на тази дата от денонощен магазин, а полицейски служители тръгват с патрулен автомобил след нея. Малко по-късно я спират, като ѝ правят алкохолна проба.

Дрегерът показва резултат от 1.2 промила алкохол. Белослава отказва кръвна проба и остава в ареста за няколко часа, като следобед на 11 юли вече е освободена. Часове след случилото се певицата използва социалните мрежи да се извини за допуснатата "грешка". В поста си обаче дори не конкретизира, че е шофирала след употреба на алкохол.

"Скъпи приятели, моя любима публика, в нощта на своя рожден ден, допуснах огромна грешка, неприсъща за мен. За беда и за урок понасям всички последствия. Дължа своите дълбоки извинения на най-близките хора до мен и на най-топлата и обична публика, която имам", пише Белослава в социалните мрежи.

Не можем да отречем обаче, че т.нар. извинение на певицата ни се стори доста нелепо. Като започнем от неподходящата усмихната снимка, която използва за целта, та стигнем до конкретните думи, които използва.

Първо, като публична фигура, Белослава трябва да дава добри примери в обществото, а не да влиза в криминалните сводки на МВР с подобни недопустими инциденти. Или след като е сгафила, поне може да се извини подобаващо и да призове хората да не правят като нея - да не карат пили, защото стотици си отидоха, размазани от пияни и/или надрусани шофьори.

Всички помним Милен Цветков, който загина навръх Великден. Докато чака с обезопасителен колан на червен светофар в празна София, е пометен от надрусания до козирката Кристиан Николов. Помним и Мануела Горсова, която 15 години вече не е пълноценен човек, защото Максим Ставийски се напи и я блъсна с джипа си.

Да, помним тези случаи, защото са замесени известни лица, но вече сме забравили стотиците други неизвестни хора, които си отидоха от този свят без време. И то понеже някой си е решил, че може да пие и друса, след което да се качи на колата и да кара, защото, видиш ли, е в кондиция и се чувства "добре". Точно това "добре" обаче се оказва причина да умират толкова много хора всеки ден.

Затова искрено се надяваме Белослава наистина да понесе всички последствия, защото така е редно. И дано безотговорното й поведение послужи за урок на следващия, който реши да прави глупости. Защото никой, който сяда зад волана след употреба на алкохол, не бива да бъде толериран. Имената им трябва да се знаят, защото т.нар. война на пътя в България е в огромни размери.

Първи думи на Белослава, след задържането за шофиране след употреба на алкохол

Първите думи на Белослава след ареста

Ето какво каза певицата

Няма ден без катастрофа, няма уикенд без загинал на пътя, а понякога са двама, трима и повече. Само през последните два почивни дни, часове преди Белослава да бъде заловена да шофира след употреба на алкохол, шестима са убити само при един инцидент на пътя.

И в този ред на черни мисли, се замислихме за известните личности в България, които през годините са хванати да шофират след употреба на алкохол и/или наркотици. Решихме да припомним няколко такива случая, тъй като има неща, които не бива да се забравят. Защото са известни лица, следвани в социалните мрежи от стотици. Колкото и да звучи клиширано, това е тежестта и отговорността да си разпознаваем. И някак естествено е да приемат, че трябва да служат за пример или поука.

Максим Ставийски през 2007 г.

Една от най-драматичните и тъжни истории е тази на Максим Ставийски, който през 2007 г. предизвика катастрофа след употреба на алкохол. Шампионът по фигурно пързаляне се удря в насрещен автомобил. При удара загива на място единият пътник, а негов спътник - Мануела Горсова, е в будна кома повече от 15 години.

Проверка с дрегер тогава установява наличие от 1.2 промила алкохол в кръвта му - две глътки домашна ракия, по собствените му думи. Тогава Върховният касационен съд определя наказание от две години и шест месеца условно с пет години изпитателен период, както и глоба в размер на 100 хиляди лв.

Елена Петрова през 2011 г.

Актрисата Елена Петрова, известна най-вече с участието си в българския сериал "Стъклен дом", е хваната да кара пияна с 1.3 промила алкохол в кръвта през 2011 г. Според свидетели актрисата е на купон, където пие червено вино и уиски. Около полунощ обаче все пак сяда зад волана.

Елена Петрова дори не е задържана за 24 часа в районно РПУ, но е отведена на кръвен тест. Изследването на кръвта показва, че количеството на алкохола е 1.2 промила. Така актрисата понася само глоба от 300 лв. и остава без шофьорска книжа за период от една година.

Жана Бергендорф през 2016 г.

Снимка 347583

Източник: YouTube

В криминалните хроники често попадаше и Жана Бергендорф. След употреба на кокаин певицата предизвиква лека катастрофа през 2016 г. с друг автомобил в центъра на София. Пристигналите полицаи на място не установяват наличие на алкохол, но поведението на звездата ги кара да направят тест за наркотици, който излиза положителен за кокаин.

При делото срещу победителката от втория сезон на Х Фактор градският съд в София ѝ взима книжката за шест месеца и я глобява с две хиляди лева.

Константин Каменаров през 2019 г.

Снимка 414346

Източник: БГНЕС

През 2019 г. генералният директор на БНТ Константин Каменаров се сбогува с поста си, след като съдът потвърждава изцяло присъдата му, с която бе признат за виновен за това, че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта. 

Той е осъден на една година и три месеца затвор условно, три години изпитателен срок и 600 лв. глоба. Тогава популярният телевизионер опитва да се оправдае с жена си, като продължава да настоява, че алкохолът в кръвта му е само от една чаша малко уиски.

Явор Бахаров през 2020 г.

През 2020 г. Явор Бахаров получава една година условна присъда с четири години изпитателен срок, след като е хванат в Банско зад волана с 1.43 промила алкохол в кръвта и под въздействието на марихуана и кокаин. През 2022 г. му е повдигнато обвинение за притежание на наркотици.

Андре Токев през 2021 г.

Андре Токев влиза в затвора в началото на 2022 г., след като през ноември 2021 г. е заловен да шофира пиян с разкъсани гуми и само по джанти пикапа си. Алкохолната проба на кулинарят показва наличието на 1.9 промила алкохол в кръвта му.

За да избегне тежка присъда за повторното си задържане пиян зад волана (той е залавян и през 2019 г. във Варна), Андре Токев предпочита да се покае публично и сключва споразумение с прокуратурата. Осъден на 10 месеца затвор, но в крайна сметка съда решава да намали с три месеца присъдата му.