Леонардо ди Каприо и колежката му от предстоящия филм Killers of the Flower Moon - Лили Гладстоун, отново си партнираха, този път като звезди на корицата на октомврийския брой на британския Vogue.

Първи поглед към Killers Of The Flower Moon с Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро и Лили Гладстоун

Петрол, индианци, убийства и Леонардо ди Каприо по средата

Надникваме към последния филм на Мартин Скорсезе

В интервю, направено преди стачката на SAG-AFTRA, двамата разказват за сътрудничеството си в епичната история на Мартин Скорсезе, в която играят съпруг и съпруга. Героите им Ърнест и Моли Бъркхарт са двойка, която живее в резервата Осейдж през 20-те години на миналия век в Оклахома - време, в което местните забогатяват от добивите на петрол на територията на резервата им. От индианците споменатият период се помни и като "годините на терора", понеже членове на племето са поголовно избивани от мистериозен извършител.

Това е изключително рядка публична изява за Ди Каприо, който почти никога не сяда за дълги интервюта или пък позира за корици. Този път обаче актьорът прави изключение - заедно с Гладстон разговаря с писателя Афуа Хирш и застава пред обектива на фотографа Крейг Макдийн.

"Нямаше никакво четене на сценарий", спомня си Ди Каприо за първата си среща между него, Скорсезе и Гладстон в Zoom. "Марти просто инстинктивно разбра, че Лили е тази, която му трябва. В очите ти, Лили, имаше истина, която той виждаше дори на екрана на компютъра. Никога досега не се е случвало Скорсезе да срещне някого, да го има това гравитационно привличане и инстинкт и да каже: "Нека не чакаме нито минута повече."

Това са думите, с които започва интервюто на Vogue с Леонардо ди Каприо. А той не крие, че колежката му е "абсолютно удивителна в този филм". "Тя изнася цялата история на плещите си."

Двамата споделят екрана с Робърт де Ниро, Джеси Племънс, Кара Джейд Майърс, Джаней Колинс, Джилиан Дион и Танту Кардинал във филм, който проследява историята за разследването на ФБР на поредица от убийства на хората от Осейдж, извършени в Оклахома в началото на 20-те години на миналия век.

"Това е напълно забравена част от американската история и отворена рана, която все още тлее", казва Ди Каприо. "Холивуд има дълга история и богато минало в изобразяването на индианския народ. Трябва да направим повече. Знаете ли, ние вървим към голяма равносметка на нашето минало. Колкото повече тези истории могат да бъдат разказани по правдив начин, толкова повече може да стигнем до някакъв лечебен процес."

За да влезе по-дълбоко в историята, Ди Каприо се премества в Тълса, Оклахома, месеци преди старта на снимките. Редовно пътува и до индианския резерват с цел да се потопи в разказите на местните. Чутото и видяното го разтърсват из основи и го амбицира да изиграе персонажа си с още по-голяма достоверност.

"Надявам се филмът да се превърне в разплата, да даде справедливост и да запознае хората с тази ужасяваща глава от американската история. Не мога да ви опиша колко важно е това за мен", заявява актьорът.

Що се отнася до Лили Гладстон, преди Мартин Скорсезе да я избере за ролята на Моли Бъркхарт, актрисата има две малки роли в драмата Certain Women и сериала Reservoir Dogs.

Кариерата ѝ не върви по мед и масло, тъй като самата тя не смята, че изглежда като типичната актриса. На 35 години Гладстон си прави професионална равносметка и решава, че достатъчно е чакала звездния си пробив и е време да се отдаде на нещо друго. Същата година гледа популярно видео за изчезването на земните пчели в социалните мрежи и планира да посвети зрялата част от живота си на спасяването им.

Тогава идва обаждането от Скорсезе, което променя живота ѝ.  Леонардо ди Каприо и Лили Гладстон се срещат направо на снимачната площадка, с важното уточнение, че според първите планове на Скорсезе общите сцени на Ди Каприо и Гладстон са се брояли на пръсти.

След като първоначално избира Ди Каприо да изиграе агента на ФБР Том Уайт - роля, която в крайна сметка отива при Племънс, Мартин Скорсезе прави промени по сценария и филма. Режисьорът всъщност решава да постави героинята Моли на Гладстоун в центъра на историята.

"След определен момент разбрах, че правя филм за всички бели момчета", казва наскоро Скорсезе пред Time, което го кара да преосмисли начина, по който всъщност трябва да разкаже историята.

"Не бяхме потопени в историята на Осейдж", обяснява Ди Каприо за първоначалните чернови. "Затова Марти изведе Лили напред. Имаше тази мъничка, малка сцена между Моли и Ърнест, която провокира такава емоция в нас по време на четенето и ние просто започнахме да навлизаме в това какво представлява тази връзка, защото беше толкова изкривена, странна и различна от всичко, което съм преживявал досега."

Killers of the Flower Moon с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро - трейлър на филма на Мартин Скорсезе

Леонардо ди Каприо - на кръстопът между доброто и злото

Трейлър на Killers of the Flower Moon

Добрата новина е, че и българската публика ще може да види Killers of the Flower Moon. Филмът ще бъде показан в рамките на филмовия фестивал CineLibri през октомври.