Наскоро Ирина Шейк сподели във видео за Vogue, че винаги, когато чувства кожата си уморена или повехнала, обтрива лицето и шията си с ледени кубчета. "Рускиня съм, а ние обичаме студеното", казва моделът (видеото е в края на статията).

Оказва, че не само рускините ползват тази техника. Според Net-a-Porter Мерилин Монро всяка сутрин е правила освежаваща "вана" на лицето си, като го е потапяла в купа, пълна със студена вода и плуващи ледени кубчета вътре.Трикът с ползването на лед за кожата съвсем не е нов.

Той има почти моментален ефект - торбичките под очите намаляват, подпухналостта след сън изчезва, кожата става по-стегната, порите - по-невидими. Особено в летните жеги подобна сутрешна практика ни се струва чудесна.

Снимка 541051

Източник: iStock

От Net-a-Porter обаче предупреждават, че тя не е за всеки. Хората с чувствителна кожа могат само да си навредят и да я дехидратират, ако ползват лед. За тях е препоръчително просто охладен предмет като например метална лъжица, престояла във фризера.

Как точно да практикуваме масажа с ледено кубче? От списанието съветват да почистим добре лицето си, да намажем подхранващ серум, след което да обтрием с лед - така порите ще се затворят по-бързо и ще "глътнат" серума.

За по-чувствителните кожи от Net-a-Porter препоръчват леденото кубче да бъде увито в парче муселин или просто чиста кърпичка за очила. Така няма да стресираме кожата прекалено.