На всички ни се е случвало да попаднем в неудобна ситуация, в която се чудим как да избегнем срещата с определен човек. Докато в ежедневието ни често е достатъчно просто да минем на отсрещния тротоар или да се направим, че си гледаме в телефона, то на личности като кралица Елизабет Втора не им е толкова лесно.

Начело на британската монархия вече 67 години, тя е попадала в какви ли не ситуации. И някои от тях днес може да ни се струват забавни, то тогава на нея не й е било никак смешно.

През 1978 г. тогавашният румънски президент Николае Чаушеску и съпругата му Елена пристигат на четиридневна визита в английската столица. Част от програмата е и посещение на Бъкингамския дворец и среща с кралицата.

Снимка 482072

Източник: GettyImages

Това събитие може да се определи като историческо, защото за пръв път комунистически лидер има възможността да бъде в кралския двор. Визитата обаче среща острото неодобрение на медии и общественост, които не приемат политиката на Чаушеску, както и присъствието му в двореца.

Въпреки това, Първото семейство на Румъния е посрещнато лично от кралицата и принц Филип на гарата в Лондон. Елизабет Втора се старае да се придържа към протокола и да се държи добре с лидера от чиста куртоазия, но всички знаят, че срещата не й е никак приятна. Това се разказва в документалния филм Inside the Crown: Secrets of the Royals, цитиран от Unilad.

Кралицата прави всичко възможно да избягва разговорите с Чаушеску, освен когато те са неизбежни. А докато румънският президент и съпругата му са развеждани из Бъкингамския двор, тя решава да излезе на разходка със своите коргита. Тогава вижда Чаушеску, който се приближава към нея.

Кралица Елизабет Втора, коронавирусът и защо ще загуби милиони

Загубите за милиони на кралицата

Пред кризата всички са развни

Според разказвачите във филма, Елизабет Втора предприема отчаяния ход да се скрие на единственото възможно в момента място - зад един храст. И това е първият и единствен път, в който тя се крие от гости в своя собствен дворец.