На 22 март принцесата на Уелс съобщи във видеообръщение, че е била диагностицирана с рак при изследвания, последвали коремна операция през януари в Лондон. Тя поясни, че е добре, но че се подлага на превантивна химиотерапия.

Кейт Мидълтън и изявлението за диагнозата й - защо то се появява точно сега

Защо видеото на Кейт излезе точно сега

Принцесата сама е написала текста за изявлението си

Какво всъщност представлява този тип терапия и колко е ефективна? На медицински език тя се нарича адювантна химиотерапия и се назначава след операция с цел предотвратяване на повторната проява или по-нататъшно разпространение на рака в организма.

Второто е възможно, защото в организма е възможно да останат разпръснати ракови клетки, които първоначално не се засичат с медицинските тестове.

Снимка 640362

Източник: GettyImages

Превантивната химиотерапия представлява приемането на медикаменти, които възпрепятстват деленето на раковите клетки. Тя може да продължи между три и шест месеца в зависимост от типа на онкологичното заболяване и неговия стадий на развитие.

Когато ракът е открит по време на операция за друг здравословен проблем, какъвто е случаят с Кейт Мидълтън, туморът обикновено е в ранна фаза и химиотерапията е по-ефективна. "Това означава, че един курс химиотерапия е достатъчен, за да унищожи каквито ракови клетки има в организма", коментира проф. Лорънс Йънг Центъра за ракови изследвания към университета Уоруик пред Guardian.

анкета

Очаквахте ли причината за отсъствието на Кейт да е толкова сериозна?

Виж резултати

Да, личеше, че нещо сериозно се случва 39.5%

Не, беше съвсем изненадващо 7.6%

Няма значение, важното е Кейт да се оправи 44.2%

Първо Чарлз, после Кейт - някой ги прокле тези хора 8.7%

Разбира се, химиотерапията има и странични ефекти, които зависят от конкретния препарат, който се прилага. Те варират от умора, гадене, диария до загуба на апетит и повишен риск от развитие на инфекции. Младите хора понасят по-лесно химиотерапията и страдат от по-малко странични ефекти.