В ранните часове на вчерашния 16 септември SpaceX изстреля първия си изцяло цивилен екипаж на цели 580 км в Космоса. Мисията Inspiration4 със сигурност е важна не само за компанията на Илон Мъск и четиримата участници, но и за целия развиващ се на все по-бързи темпове сектор.

SpaceX, Inspiration4 и успешното изстрелване на първия изцяло цивилен екипаж от компанията

Голям ден за SpaceX (и за човечеството)

Поредната успешна мисия, този път по-специална

А знаем, че в него пряк конкурент на SpaceX се явява Blue Origin. В края на юли Джеф Безос стана част от първия цивилен екипаж на своята космическа компания и прекара няколко минути в безтегловност. Последва и заявката, че съвсем скоро товa ще бъде възможно за всички, които могат да си го позволят.

А сега компанията на Мъск достигна много по-далеч в космическите пътувания и начерта нови граници, които изведоха SpaceX на лидерското място. Часове след успеха на Inspiration4 пък идва признанието от Безос.

Снимка 546843

Източник: GettyImages

"Поздравления за Илон Мъск и неговия екип за успешното изстрелване на Inspiration4. Още една стъпка към бъдещето, където Космосът ще е достъпен за всички нас", написа Безос в профила си в Twitter. 

А скоро след това получи отговор от основателя на SpaceX, който лаконично му написа: "Благодаря ти." Не можем да сме сигурни с какви точно чувства Безос е поздравил конкурента си, но сме сигурни, че думите му няма как да сложат край на дългогодишната вражда помежду им, предава Space.

Илон Мъск, Джеф Безос и как основателят на SpaceX отговори на делото срещу компанията

Безос пак ядоса Мъск

Но не остана без отговор

Най-малкото наскоро най-богатият човек на света реши да си търси правата и възропта срещу решението на NASA да възложи на SpaceX следващата важна мисия до Луната. Така че поздравленията на Безос вероятно са само защото всички ги очаквахме...