Всяка година списание Time избира личност на годината. Според изданието отличието се дава на човек, който през изминалата година е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно.

Леонардо ди Каприо, Грета Тунберг и какво ги събра

Какво събра Лео ди Каприо и Грета Тунберг

Когато един природозащитник срещне друг

Този път за Личност на 2019 г. Time избра шведската активистка Грета Тунберг. Шестнайсетгодишната активистка се превърна във вдъхновение за милиони хора в световната борба срещу глобалното затопляне.

Грета беше и сред номинираните за Нобелова награда за мир, но не успя да я спечели. Стана обаче носител на отличието Right Livelihood, което се смята за нещо като алтернатива на Нобелова награда.

Според главния редактор на Time - Едуард Фелсентал, Грета е най-големият глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, който поведе световно движение.

"Това беше годината, когато климатичната криза премина от завесата към централната сцена, от политически шум до световен дневен ред и никой не направи повече, за да се случи това, от Грета Тунберг",  допълва още Фелсентал.

Междувременно, при едно от последните си изявления Грета не пропусна да обвини бизнес и политическите лидери, че търсят вратички в правилата, за да подобрят имиджа си в борбата срещу климатичните промени.

Грета Тунберг, 120-годишната снимка и възможно ли е младата активистка да пътува във времето

Възможно ли е Грета Тунберг да е безсмъртна

Защо всички са на това мнение