На 27 март в Народен театър "Иван Вазов" в София бяха раздадени най-значимите театрални награди в България. За първи път от години насам освен връчените статуетки Икар, на сцената се случи и нещо неочаквано.

Икар 2023: Кои са победителите

Кои са победителите от наградите Икар 2023

Кой си тръгна с най-много отличия

Няколко актьори заеха открита позиция срещу случващото се в Народния театър в последните месеци, както и срещу някои спорни позиции във връзка с войната в Украйна в български държавни институции.

Актьорите Алек Алексиев и съпругата му Яна Титова излязоха на сцената, за да връчат наградата за най-добър куклен спектакъл. И използваха така предоставената им трибуна, за да кажат няколко важни неща.

Двамата бяха облечени с черни тениски с надпис "Морфов", като по този начин протестираха срещу уволнението на главният режисьор на "Иван Вазов" Александър Морфов. Зад действието актьорите откриват политически мотиви, припомнят от Свободна Европа.

Алексиев пък отправи важно послание от сцената. "Не виждам (в залата - бел.ред.) г-н президента на Република България, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България", каза актьорът от "Откраднат живот" и "Възвишение".

Думите му са насочени срещу спорните позиции на Румен Радев във връзка с войната, която Русия води в Украйна. Алек Алексиев и Яна Титова са от малкото български интелектуалци, които ясно отстояват гражданската си позиция.