Бил Гейтс е запален по софтуерното програмиране от ранна възраст, като отделя голяма част от времето си, за да се посвети на него още в гимназията. През 1985 г., заедно с приятеля от детството му - Пол Алън, пускат първата версия на Microsoft Windows, която става публично достояние година по-късно.

Нетното му богатство рязко стига до 350 милиона долара и за една година Гейтс се превръща в милиардер на 31 години.

Дори след като се оттегля от ежедневната си работа в компанията, той остава в топ пет на списъка на най-богатите хора в света. Богатството му е оценено на 118 милиарда долара.

Снимка 558166

Източник: GettyImages

Бил Гейтс инвестира в множество недвижими имоти, чиито цени непрекъснато се увеличават, и често купува суперавтомобили, поради любовта си към скоростта.

Въпреки че е намалил разходите си, най-голямата му покупка остава домът му в Сиатъл на стойност 124 милиона долара. Наречено Xanadu 2.0 от Гейтс и семейството му, имението е невероятна иновация в архитектурата с невероятби удобства из цялата къща.

Джеф Безос, Бил Гейтс, Гренландия и какво се опитват да постигнат милиардерите там

Огромното богатство на Грендландия, което искат Джеф Безос и Бил Гейтс

С какво държавата привлече вниманието им

Изградено от нулата

Тъй като Бил Гейтс е роден и израства в Сиатъл, отваря централата на Microsoft в същия град, не е изненада, че магнатът иска да построи огромно имение в родния си град.

През 1988 г. той купува земята край езерото за 2 милиона долара и му отнема седем години, за да построи мечтания дом с размер от 6132 кв.м. Според Business Insider милиардерът е похарчил 63 милиона долара за изграждането на дома и го е нарекъл Xanadu 2.0. Името е препратка към луксозния дом на измисления герой Чарлз Фостър Кейн във филма "Гражданинът Кейн".

Снимка 590685

Източник: GettyImages

Бил Гейтс купува и съседните имоти за 14 милиона долара, за да гарантира, че семейството има достатъчно уединение в района. Xanadu 2.0 е проектиран като тихоокеанската хижа, тъй като е вдъхновен от материалите, открити в тихоокеанския северозапад. Наред със седем вида камъни, е използвана и дървесина от Дъгласова ела на над 500 години, както отбелязва от Re-Thinking The Future. За построяването на къщата са работили 300 души, от които 100 електротехници.

Безкрайни стаи и пространства

Интериорът на дома е проектиран от Тиери Деспон - френски архитект, който се свързва с възстановяването на Статуята на свободата през 80-те години. Къщата разполага със седем спални, 24 бани и шест кухни.

Официалната трапезария може да побере 200 души, докато по-интимната разполага с 24 места, които са близо до камината. Освен това в имението има парна баня, сауна и фитнес зала, които се простират на "скромните" 2323 кв.м.

Като любител на изкуството и литературата, Бил Гейтс обръща специално внимание на това произведенията на изкуството и книгите да са позиционирани перфектно. 

Библиотеката например е с площ от 195 кв.м и със специално място за четене, където е поставен цитат от романа "Великият Гетсби". Там почетно място заема и колекцията Codex Leicester с научни писания от Леонардо да Винчи, която Гейтс купува за 30.8 милиона долара на търг.

Една от стаите в дома му пък е превърната в зала за забавления с батути, затова и тя има шестметров таван.

Бил Гейтс и кои са петте книги, които препоръчва за четене през лятото

Какво чете Бил Гейтс това лято

Милиардерът препоръчва пет любими книги

Мястото, където природа и технологии се срещат

Бил Гейтс включва много природни елементи за създаването на своя спокоен дом. Огромен аквариум е поставен в хола, където плуват множество редки риби. Отвън къщата разполага с 18-метров плувен басейн.

Смята се също, че Гейтс има изкуствен плаж с пясък, внесен от Хавай. В дома на милиардера е предвидено място и за изкуствен поток с пъстърва и сьомга, проектиран така, че да наподобява естествената им среда. Високи дървета заобикалят имението, за да регулират температурата и да поддържат сравнително тихо и приятно време около имота.

Сигурността винаги е била от първостепенно значение за семейство Гейтс и съществуват строги протоколи за посетителите. Гостите трябва да носят специален код, сканиран при влизане, който им гарантира достъп. 

Посредством всякакви модерни технологии се следи за добрата температура в стаите, в зависимост от сезона, както и за възпроизвеждането на приятна музика, чийто колонки са монтирани в стените. Множество гаражи побират скъпите автомобили на Бил Гейтс и семейството му, като подземният е за цели десет превозни средства.

Мелинда Френч Гейтс, Бил Гейтс и новите й признания за развода пред Fortune

Мелинда Гейтс откровено за развода

Колко болезнена е била раздялата с Бил

Освен това имението разполага с приемна зала, домашно кино за 20 души и джакузи за 10 души. С изглед към окръг Кинг и езерото Вашингтон, Бил Гейтс построява един зашеметяващ имот, който изпреварва времето си и продължава да учудва хората, както отбелязват и от The Richest.