Ледниците на Гренландия се топят с невиждана бързина вследствие на климатичните промени, което представлява уникален парадокс.

Минните компании и инвеститорите вярват, че под леда има съкровище от минерали и метали, които могат да задвижат зелената революция и да решат климатичната криза.

За първи път в историята топящият се лед направи възможно изследването на потенциални минни обекти, които иначе са затрупани от векове, пише Money Control.

Джеф Безос, Илон Мъск, Kuiper проект и сделката, с която шефът на Amazon иска да задмине милиардера в Космоса

Безос една крачка пред Мъск

Голямата сделка на Amazon

Джеф Безос, Бил Гейтс и Майкъл Блумбърг са сред най-богатите милиардери в света, които финансират добива на важни минерали, включително никел и кобалт на западния бряг на Гренландия, в опит да ускорят прехода към зелена енергия на фона на нарастващата климатична криза в региона, разкрива доклад на CNN. 

Снимка 584430

Източник: iStock

Милиардерите финансират Kobold Metals, базирана в Калифорния компания за проучване на минерали, която добива такива за захранване на милиони електрически превозни средства според доклада. Компания си партнира с Bluejay Mining за проекта.

Кърт Хаус, главен изпълнителен директор на Kobold Metals, казва пред CNN: "Ние търсим находище, което ще бъде първото или второто по големина находище на никел и кобалт в света." Двете зони в Гренландия, които са свидетели на добив на минерали, са остров Диско и полуостров Нуусуак (архипелаг Упернавик). Няколко геолози и геофизици, наред с други, обстойно изследват района, в търсене на "съкровището".

Бил Гейтс и кои са петте книги, които препоръчва за четене през лятото

Какво чете Бил Гейтс това лято

Милиардерът препоръчва пет любими книги

Гренландия скоро може да се превърне в нулева точка за снабдяване с критични метали, поради въздействието на изменението на климата в региона. Междувременно правителството на Гренландия вече е направило обширни изследвания и оценка относно наличието на критични метали в страната и е признало добива на минерали като потенциална опция за стимулиране на икономиката на страната. Някои минерали, които се намират в региона, включват въглища, мед, злато, редкоземни елементи и цинк.

Снимка 584431

Източник: iStock

Основното безпокойство обаче е климатичната криза в района, заради все по-високите нива на морето, поради топящия се лед.

Гренландия, топенето на ледовете и кога Световният океан ще достигне рискови нива

Топенето на ледовете в Гренландия е все по-притеснително

Какви са прогнозите на учените

Нейтън Курц, учен от НАСА, казва пред CNN: "Правителството на Гренландия подкрепя отговорното, устойчиво и икономически жизнеспособно развитие на техните природни ресурси, което включва добив на широка гама от минерали."