Космосът става все по-привлекателен за много от най-богатите хора на света, а междувременно проблемите тук, на Земята, са си все така сериозни и без категорично решение. Именно по тази причина хора като Илон Мъск и Джеф Безос си навличат сериозни критики.

Бил Гейтс, разводът с Мелинда Гейтс и най-трудната година в живота на милиардера

Бил Гейтс за развода и най-трудната година в живота му

Емоционални и лични признания

Четвъртият най-богат човек на света обаче не инвестира в извънпланетарни проекти. Пред CNN той заявява категорично, че други, по-важни проблеми, ангажират времето му на този етап.

Бил Гейтс е насочил цялото си внимание и финансов ресурс по посока решаване на наболелите казуси на човечеството - от пандемията до климатичните промени. "Докато не успеем да се отървем от маларията, туберкулозата и всички тези болести, които са толкова ужасни в бедните страни, това ще бъде изцяло моят фокус", заявява той.

Снимка 557541

Източник: GettyImages

За него проекти като този с изстрелването на сателити за осигуряване на интернет достъп са чисто търговски ходове и не са "изцяло филантропско мотивирани".

"Надявам се, че богатите хора ще намерят начини да върнат богатството си обратно на обществото с голямо въздействие. Ясно е, че имат умения. Но те не могат и не трябва да искат да го консумират сами", казва Гейтс, очевидно визирайки Мъск и Безос.

Снимка 557539

Източник: GettyImages

Междувременно основателят на Microsoft се похвали с поредното постижение на фондацията, която създаде съвместно с вече бившата си съпруга Мелинда Френч. С тяхна помощ и финансиране Нигерия стана първата страна, която може да заяви, че напълно е елиминирала тежкото инфекциозно заболяване онхоцеркозата, известна още като речна слепота.

Бил Гейтс, четенето, миенето на чинии и какво прави милиардерът всяка вечер

Какво прави Бил Гейтс всяка вечер

Навиците са в основата на успеха

За 2022 г. пък Гейтс си е поставил за цел да изкорени полиомиелита - кауза, върху която работи вече повече от 20 години. А за да постигне всички тези свои цели преди 10 години той създаде Giving Pledge - ангажимент, поет от 40 от най-богатите хора в Америка да дадат по-голямата част от богатството си за справяне с някои от най-належащите проблеми в света. А сред тях, за изненада или не, не са Мъск и Безос.