Независимо в каква сфера искаме да просперираме или просто се стремим към личностно развитие, винаги хвърляме по един поглед към хората, който са безспорно успешни - и като постижения, и като финансово състояние.

Очакванията, чуждото мнение, четенето на книги и как да бъдем успешни като Бил Гейтс, и Джеф Безос

Какво правят милиардерите, за да са толкова успешни

Малките промени с голям ефект

Един от тях е Бил Гейтс - човек, създал цяла империя, който често споделя своите малки тайни за успех, оказали се ключови през годините. Защото промяната започва с малки стъпки и навици, които ни подготвят за големите дела. А най-важни са постоянството и отдадеността.

Най-ценният съвет, който основателят на Microsoft никога няма да се умори да дава на всички, е да четем - колкото се може повече. Затова и често той споделя своите списъци с любими книги, от които е почерпил вдъхновение. А времето, прекарано с книга в ръка, е задължителна част от всяка негова вечер.

Снимка 555870

Източник: GettyImages

Гейтс обича да чете по около час и така заспива по-лесно. И в това няма нищо необичайно, защото според изследване, публикувано в Journal of College Teaching & Learning, дори 30 минути четене намаляват кръвното налягане и ни помагат да се освободим от психическото и емоционално напрежение.

Но преди да се отпусне блажено с книга в ръка, милиардерът има друга задължителна задача - да измие чиниите след вечеря. Дори и да има други желаещи да се заемат с това, Гейтс държи да го свърши сам, защото го намира за успокояващо, предава Inc.

Явно докато мие чиниите, предприемачът успява да изпразни мозъка си от всички мисли и да насочи вниманието си към това на пръв поглед елементарно действие, което за него има ефект, подобен на този от медитацията.

Бил Гейтс, Джеф Безос и рожденият ден на основателя на Microsoft в Турция

Милиардерският купон на Гейтс и Безос

Съвсем близо до нас

Основателят на Microsoft е поредното доказателство колко важни са навиците, колко е важно да изключваме от време на време и да намерим правилния, своя начин, по който да го правим. И ако не сме от хората, които могат стриктно да организират сутрините си, то може да почерпим опит от Гейтс как да запълним вечерите си.