Днес Аштън Кътчър е на 44 години и известен, изключително известен от четвърт век. Но истината е, че откакто за последно го видяхме на екран, мина известно време.

Девет са годините от последния му игрален филм. (Изключение прави брилянтното му представяне в поддържаща роля миналата година във "Отмъщението", режисьорския и сценаристкия дебют на Би Джей Новак.) Три са годините от последната му телевизионна роля.

В специално интервю за Esquire Аштън Кътчър признава, че през ума му минава мисълта "може би бях дотук". Но я запазва в тайна и сега, няколко години по-късно, се завръща с гръм и трясък. Прави го с романтичната комедия Your Place or Mine, която ще направи своята премиера в Netflix на 10 февруари.

Но това не е всичко. Кътчър влиза отново и в ролята, която го направи известен - тази на Келсо в ситкома "Шеметни години". И въпреки че героите, които е избрал за своето завръщане, са познати, той подхожда към работата от съвсем нов ъгъл. 

Аштън Кътчър, Running Wild with Bear Grylls: The Challenge и признанието му, че е загубил слуха и зрението си

Здравословните проблеми на Аштън Кътчър

Ето през какво е преминал актьорът

След ранната си кариера и повече от десетилетие на неистово внимание към таблоидите, Кътчър вече е намерил съвсем категорично своето място под слънцето. Той е женен за своята стара приятелка Мила Кунис и се наслаждава на бащинството.

Но Кътчър е изключително независим финансово и благодарение на успешното си инвестиране на рисков капитал в технологични компании като Airbnb и Uber. Затова е готов не просто да се наслаждава на живота, а да го предизвиква - точно както прави със себе си.

"Сега мога да се притеснявам да играя роли, които искам да играя", казва той. "Искам да разказвам истории, които казват нещо. Искам да разказвам истории, които доставят радост на хората. Искам да представя истории, които карат хората да мислят. И искам да играя герои, които са забавни за игра. И съм готов да си скъсам задника от работа, за да го направя."

Преди 26 години Аштън Кътчър изминава пътя си от Айова до Ню Йорк със сто долара в джоба си и без нито една представа в какво се забърква. Когато влиза в клуб за първи път, забелязва Принс да седи зад кадифено въже във VIP зона. Но Кътчър никога преди не е виждал кадифено VIP въже и не разбира, че то е поставено там, за да служи като преграда. Прекрачва го, за да поздрави един от своите кумири, като се обръща към него с репликата: "Ти си от Минесота, а аз съм от Айова." Охраната не се бави много и го придружава обратно до неговата страна на въжето.

По това време Кътчър живее в апартамент с куп други млади модели, които едва свързват двата края. "Бях разорен. Татко не одобряваше преместването. Той не можеше да повярва, че синът му ще се откаже от работа в местната фабрика на General Mills, да не говорим, че ще се откаже от колежа." Затова и Кътчър безмълвно продължава да страда. "Не исках никой да ми казва, че трябва да се прибера вкъщи", казва той.

Но това положение не продължава дълго. Година по-късно Кътчър предприема 48-часово пътуване до Ел Ей за две актьорски прослушвания. Получава и двете роли, но трябва да избере една от тях. Спира се на правилната. "Шеметни години" дебютира на 23 август 1998 г., а Келсо прави Кътчър звезда. Но успехът на сериала не му е достатъчен.

Първият му филм "Пич, къде ми е колата?" излиза през декември 2000 г. и се превръща в неизбежен идиом, част от поп културата на времето си. Следва "Бракувани" през 2003 г.

Същата година, след като основава собствена продуцентска компания, Аштън Кътчър снима риалити шоуто Punk'd и "Ефектът на пеперудата" - трилър и първата му драматична роля. Всичко се случва като по вода и следват успех след успех.

"Никога няма да отрека факта, че обичам вниманието", казва той. "И всеки, който е част от развлекателната индустрия и каже, че не обича вниманието, е шибан лъжец." Но това и внимание си има граници.

По това време актьорът започва да се среща с Деми Мур. И изведнъж става не просто звезда, а любим обект на таблоидите. "В момента, в който тази информация се появи, животът ми се промени", казва Кътчър. А двамата са любопитното - тя, 40-годишна майка на три деца, и той, купонджията, 15 години по-млад от нея са на корицата на всяко клюкарско издание. Но е толкова влюбен...

Преди да срещне с Деми, Аштън няма деца, но след като се женят през 2005 г., става пастрок на трите й дъщери от Брус Уилис. Но идеята да има още едно дете му звучи невероятно. За нещастие двамата нямат този късмет. Деми Мур забременява, но губи момиченцето им, което е тежък удар и за двамата.

Мила Кунис, Аштън Кътчър и защо държат отворена вратата на банята си

Защо Мила Кунис не затваря вратата на тоалетната

Доста интересно

Следват няколко години с различни инвитро процедури в неуспешни опити актрисата да забременее. Те стават и причината да започне да пие, както самата Деми Мур разкрива в мемоарите си Inside Out през 2019 г.

А Кътчър не помага много на връзката им по онова време. С един от първите масово последвани акаунти в Twitter, той подтиква пресата да публикува какви ли не заглавия за слухове от анонимни източници. Поглеждайки назад днес, той казва, че постовете му само са подканили медиите да се бъркат още повече в живота им.

"Глупаво е да се оплакваш от неща, за които допринасяш", казва обаче той. Признава и че отглеждането на три деца по онова време му е идвало в повече. "Бях на 26, носех отговорността на 8-годишно, 10-годишно и 12-годишно дете." Кътчър обаче все още поддържа връзка с момичетата, които са вече жени. "Бяха страхотни тогава и сега са страхотни. Но всички заедно, определено ми идваше в повече тогава."

"Мислиш ли за този спонтанен аборт по друг начин сега?", го питат от Esquire. Кътчър прави пауза, след което отговаря:

"Да загубиш дете, което мислиш, че ще имаш, когато си толкова близо до мисълта, че ще имаш дете, е наистина, наистина болезнено", започва той. "Всеки се справя с това по различни начини." Но не казва как се е справил той тогава, а продължава:

"Обичам децата. Нямаше да се оженя за жена, която има три деца, ако не беше така. Но идеята да имаме още едно дете, беше страхотна."

Но Кътчър няма как да промени случилото се. И ако спонтанният аборт на Мур го разклаща, то раздялата им през 2011 г. го съсипва. "Нищо не те кара да се чувстваш като някакъв провал толкова много, колкото разводът. Той те кара да се чувстваш като шибан провал. Като неуспял в брака."

След раздялата двамата с Деми Мур продължават напред - всеки сам по своя път и както намери за добре. Връзката им обаче отново е върната в центъра на вниманието през 2019 г. И то благодарение на мемоарите на Деми.

Аштън признава пред Esquire, че "е бил ядосан" за това, което тя пише в книгата, включително предполагаемите тройки и изневери. "Най-накрая стигнах до място, където пресата наистина не се интересуваше от мен и Мила, от живота и от семейството ми. Излезе книгата и, бам! - на следващия ден папараците бяха в училището на децата ми."

И тук актьорът повдига и завесата на връзката си с Мила Кунис. Година след раздялата с Деми Мур, двамата започват да се срещат. Тогава той е на 33 г. и се възстановява, преодолявайки не само бившата си, но и себе си.

Тогава Мила Кунис му е казвала, че не е бил най-добрата си своя версия. Дори му казва директно в очите, че е "задник" "Бях ли...?" спомня си, че я е попитал Кътчър. И без да й мигне окото, тя му казва: "Да, ти беше задник и то цели две години."

Той поема удара. Работи върху себе си. Влюбва се отново до уши и първото им дете, момиченце, се появява през 2014 г. На 4 юли 2015 г. двамата се женят. През 2016 г. им се ражда и син.

"Това, което накара връзката ни с Мила да се развие така бързо, беше, че винаги съм й се възхищавал", казва Кътчър. "Нейните таланти, нейните умения, нейните дарби. Но знаех, че тя няма нужда от мен. И тя знаеше, че нямам нужда от нея. Но имаше и още нещо: вече знаехме всичките си мръсотии." 

И така семейството живее щастливо, докато един ден през 2019 г. Кътчър не се събужда с мигрена. Ужасна мигрена. И въпреки че е имал мигрена през целия си живот, този път е по-страшно. Не може да спи и нищо не повлиява благоприятно на болките му. За две седмици само се влошава.

Аштън Кътчър, Мила Кунис, васкулит и какво разкри актрисата за диагнозата на съпруга си

Болестта, с която се бори Аштън Кътчър

Какво разкри съпругата му Мила Кунис

"Нещо не е наред", казва му Кунис. И така се обръщат към лекарите за помощ. Диагнозата не закъснява много. Скоро става трудно за актьора да вижда и дори да чува. Борейки се със световъртеж, той не може да пази равновесие и не може да ходи. В един момент Кътчър прекарва седем дни по гръб в болнично легло. В крайна сметка е диагностициран с васкулит - рядко автоимунно заболяване.

По време на лечението му лекарите казват, че колкото по-бързо започне да прави нещата, които е можел да прави, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване. Упражненията помагат, но как да тренира, когато дори не може да ходи. Кътчър опитва, но се проваля - отново и отново. И това го вбесява. Иска да стане и да играе с децата си, но и това не може. След месец започва малко по малко да се движи. Започва да прави и упражнения. Отнема му близо година, за да се възстанови напълно.

Аштън Кътчър, Майкъл Кътчър, церебрална парализа, васкулит и емоционалното интервю на актьора за здравословните проблеми

Аштън Кътчър - емоционален, както никога досега

Какво разкри актьорът за здравословните проблеми в семейството си

Кътчър никога не е планирал да оповести диагнозата си публично. Прекарва голяма част от пандемията в рехабилитация и след като светът е до голяма степен отново отворен, той иска да прекара времето си така, че да се чувства отново жив.

Отива до Антарктида. Изкачва планина на Южния полюс. Научава се да кара ски. Записва се за маратон. "Беше изпитание на смелостта ми", казва той. Отива и на приключение с Беър Грилс.

Аштън Кътчър, TCS маратон 2022, Thorn, тренировки и колко килограма е свалил актьорът

Драстичната физическа промяна на Аштън Кътчър

Защо актьорът сваля килограми

Докато снима програмата Running Wild с Беър Грилс на National Geographic, Кътчър споделя, че има задушевен разговор с водещия, който според него не е записан. В този разговор той разказва за здравословното си състояние и въпреки че знае, че има камери, моли Грилс да не споделя тази информация. Когато епизодът е излъчен през август 2022 г., новината за болестта на актьора се разпространява с шеметна скорост.

Днес Аштън Къчър не е ядосан за случилото се. "В края на деня трябва да го погледна и да си кажа: "Добре, добре, може би трябваше да излезе." Може би някой ще го види и ще си каже: "О, това е полезно за мен по някакъв начин, знаейки това..." Не е убеден, но добавя: "Надявам се това да се случи."

Съчувствието всъщност не е нещо, с което той се чувства удобно. Страхува се от въпросите, които ще последват разкритието. И най-вече от един: Добре ли си?

"През каквото и да преминавате, имате два избора: приемате го като част от преживяването или го отхвърляте като част от преживяването. И в момента, в който започнете да го отхвърляте като част от преживяването, започвате да поставяте под въпрос реалността."

В момента животът на актьора е доста спокоен. Събужда се около 5:30. Работи. Готви закуската на децата заедно със съпругата си. След това те им опаковат училищния обяд и ги карат на училище. След това се връщат вкъщи и всеки в своя офис на дома им се залавя със задачите за деня.

Когато бие последният училищен звънец, Къчър и Кунис са там, за да ги вземат. Ако е ден за гимнастика, Кунис е дежурна. Ако е среща на скаутите, е Кътчър. Цялото семейство отива заедно на таекуондо. Приготвят вечеря и се хранят заедно. Като двойка те са социални, но купонджийските дни на Кътчър, включващи предимно трева и алкохол, са далечен спомен. "Не съм употребявал наркотици от десет години", разказва той.

Мила Кунис, Аштън Кътчър, васкулит и признателността на актьора към жена му за грижите ѝ към него

Мила Кунис и Аштън Кътчър - заедно и в болест, и в здраве

Кое е най-тежкото предизвикателство за актьора

Сега Кътчър е силно фокусиран върху това да бъде най-добрият родител, който може да бъде. Двамата с Кунис четат много книги по темата. И сериозно обмислят как да взимат най-добрите решения. От решаващо значение за тях е забавлението.

Кътчър е възпитан като католик, но изучава юдаизма по време на първия си брак. Родена в Украйна, Кунис е еврейка, макар и не особено религиозна.

"Така че правим Шабат, правим и Ханука... Но след това празнуваме и Коледа. После Пасха, но и Великден. Празниците са забавни. Трябва да празнуваме", категоричен е Кътчър и не крие, че най-важното нещо за него е семейството му.