Известни личности като Виола Дейвис и Джейда Пинкет-Смит вече са говорили открито за това заболяване. Сега и Ашли Тисдейл показва, че няма от какво да се срамува.

Джейда Пинкет Смит, коса, плешив и как актрисата отбеляза Деня на голата глава

Джейда Смит има да каже нещо на всички хора без коса

По повод Националния ден на голата глава в САЩ

Самата тя разкри, че първоначално е забелязала косопад, преди да бъде диагностицирана с алопеция.

"Алопецията и косопадът са доста често срещани, но много хора се чувстват неудобно да говорят за тези проблеми. Ето защо искам да говоря за това открито - защото няма от какво да се срамувам", заявява в Instagram актрисата.

За алопецията се знае, че е автоимунно заболяване, което възпира тялото да разпознава собствените си космени фоликули и ги атакува. Ашли Тисдейл разказва, че когато е била в началото на двайсетте си години, дерматологът ѝ е поставил диагнозата, малко след като е забелязала плешиво петно в предната част на главата си. Състоянието ѝ обаче не е свързано с хормони, нито пък с наследственост, а със стрес.

Според дерматолозите стресът повишава нивата на андрогените, което може да причини загубата на коса. Освен това стресът може да породи и редица други проблеми, сред които със скалпа (например пърхот) и промяна на хранителните навици. Последното на свой ред също може да повлияе на косата.

Специалистите съветват всеки, който се бори със стреса и усеща, че това се отразява на косата му, да се храни редовно и балансирано. Храни, които помагат да се избегнат внезапни сривове, са сложните въглехидрати. Друго препоръчително за ежедневното меню са зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена. Всички те помагат за достигането на дневните нива на витамини от група В, цинк и магнезий, които е доказано, че помагат за контролирането на тревожността и стреса. "Упражненията и медитацията, както и пълноценният сън са жизненоважни за намаляване на стреса", казват още експертите.

При някои хора, страдащи от алопеция, косата пораства отново, при други обаче - не. Случаят на Ашли Тисдейл е от благоприятните. Тя продължава да забелязва обаче, че при по-стресиращи събития алопецията се възвръща.

Джейда Пинкет Смит, алопецията и какво сподели за косопада актрисата

Джейда Пинкет Смит не крие трудностите си

Актрисата отново не спестява нищо

По думите на лекарите възможности за лечение на състоянието има. То обикновено е с лекарства и други нехирургични методи. Сред тях са кортикостероидните инжекции за стимулиране на растежа на косата и мезотерапия, при която активните съставки се инжектират директно в мезодермата (средния слой) на кожата на скалпа, пише Woman's Health.