Факт: много новооткрити животни, растения, астероиди и други същества и обекти, носят имената на реални личности. Заслугата им обикновено не е, че те самите са ги открили, а по-скоро че са били достатъчно известни и влиятелни по своето време (в положителен и отрицателен смисъл), за да останат в историята по този необичаен начин. Да видим девет научни открития, кръстени на реални личности.

Брад Пит, Дженифър Лопес, Хайди Клум - 11 известни личности, хванати в изневяра

11 известни личности, хванати в изневяра

Звездните неверници

Доналд Тръмп

Снимка 469867

Източник: EPA/БГНЕС

На президента на САЩ Доналд Тръмп е кръстена нова амфибия, открита в Панама. Това се случва след коментарите му за изменението на климата.

Наречено Dermophis donaldtrumpi (деморфис доналдтръмпи), съществото е сляпо и заравя главата си в пясъка.

Съоснователят на EnviroBuild Айдан Бел, който спечели правата върху именуването, казва в изявление: "Dermophis donaldtrumpi е особено податлив на въздействието на изменението на климата и следователно има опасност да изчезне, като пряк резултат от политиката на съименника си."

Леонардо ди Каприо

Снимка 451958

Източник: GettyImages

Черен воден бръмбар, открит на остров Борнео през април 2018 г., носи името на актьора Леонардо ди Каприо. Наречен е Grouvellinus leonardodicaprioi (грувелинус леонардодикаприои). 

Един от откривателите му казва: "Не сме кръстили бръмбара, защото изглежда като Леонардо ди Каприо. Искахме да подчертаем, че дори и най-малкото същество е важно, като този мъничък бръмбар, за който никой досега не знаеше."

Иначе, актьорът е известен с работата си за повишаване на осведомеността за екосистемите и екологичните проблеми по целия свят.

Фреди Меркюри

Снимка 430123

Източник: Instagram / Chloe Hopkins

Покойният фронтмен на Queen получава своя собствен астероид за 70-ия си рожден ден. Китаристът на групата Брайън Мей обявява, че Asteroid 17473 е преименуван на Freddiemercury (Фредимеркюри) на 5 септември 2016 г., в чест на изключителното влияние на изпълнителя в света на музиката.

Дженифър Лопес

Снимка 467092

Източник: GettyImages

Група учени от Черногорския университет са вдъхновени от музиката на Джей Ло, докато описват откриването на нов вид воден акар, затова решават да кръстят организма на певицата, а именно Litarachna Lopezae (литарачна лопезае).

Кристиано Роналдо

Снимка 465089

Източник: GettyImages

Открита през 2015 г., на футболната звезда Кристина Роналдо е кръстена цяла галактика. Тя носи името CR7 - неговите инициали и номерът, с който играе футбол. Смята се, че галактиката е съществувала, когато Вселената е била само на 800 милиона години.

Джон Ленън

Снимка 409138

Източник: Isntagram / John Lennon

Неизвестен досега вид тарантула е открит в национална гора в Пара, Бразилия. Паякът е кръстен на певеца Джон Ленън - Bumba Lennoni (бумба ленони). Неговото име носи и летището в Ливърпул. 

Анджелина Джоли

Снимка 459229

Източник: GettyImages

И като стана въпрос за паяци, няма как да не споменем и за Aptostichus angelinajolieae (аптостикус анджелинаджолиеа), който е кръстен на актрисата, в чест на работата й с Върховната комисия на ООН за бежанците (UNHCR).

Арнолд Шварценегер

Снимка 470210

Източник: GettyImages

Актьорът може да се похвали, че има вид карбиден бръмбар, кръстен на него. Името Agra Schwarzeneggeri (агра шварценегеро) е дадено на бръмбара, за да отбележи мускулните му прилики с това на звездата от "Терминатор".

Шакира

Снимка 465036

Източник: GettyImages

Да си представим оса, която се поклаща и извива като колумбийската поп певица Шакира, и ще си дадем сметка защо Aleiodes Shakirae (алейодес шакирае) е кръстена на Шакира. "Шакира" е един от 24-те нови вида оси, открити в планините на Андите на Еквадор.

Джордж Клуни, Амал Аламудин, Дженифър Лорънс, Патрик Демпси, Ан Хатауей, Рийз Уидърспун, Мат Деймън и знаменитостите, женени за обикновени хора

Звездите, които се ожениха за обикновени хора

Незнайни са пътищата на любовта