Амал Клуни, Мишел Обама и Мелинда Френч Гейтс са едни от най-влиятелните жени в света. Всяка от тях притежава освен слава, така и способността да я използва, за да променя към добро някои аспекти в съвременния свят.

Мелинда Френч Гейтс, Бил Гейтс и новите й признания за развода пред Fortune

Мелинда Гейтс откровено за развода

Колко болезнена е била раздялата с Бил

Всичко това може да звучи абстрактно, докато не стигнем до конкретните действия на съпругата на Джордж Клуни, бившата първа дама на САЩ и бившата мениджърка на Microsoft. Трите се събраха в Малави, за да обединят работата на фондациите си.

Клуни, Обама и Френч започват инициатива за прекратяване на практиката на детски бракове в африканската страна. Според темповете за решаване на този "проблем" в момента ООН предвижда, че тези бракове ще изчезнат след... 300 години.

"Това е проблем, който може да бъде решен утре", коментира Мишел Обама пред ВВС. Неяната Girls Opportunity Alliance установи, че най-честата причина момичета в различни части на света да напускат училище е заради бременност или брак в тийнейджърска възраст. Амал Клуни от години работи за образоване на момичетата в селските общности, които да са наясно с правата си. А много от проектите на Мелинда Френч Гейтс са насочени към подобряване на здравеопазването, включително лечение на момичета, които изпитват усложнения след раждане в ранна възраст.

В момента в Малави трите се срещнаха с организации и лидери на местно ниво, които работят за по-голямо разбиране на проблема с детските бракове. Част от инициативите са свързани с образоване по темата, осигуряване на стипендии за обучение, менторство и занимания след учебно време.

"12 милиона момичета в света са омъжени преди да навършат 18 години всяка година. Детските бракове са световен проблем, който заплашва образованието, здравето, сигурността и независимостта на момичетата", пише в профила си в Instagram Мелинда Френч. Тя, заедно с Амал Клуни и Мишел Обама са се заели са хвърлят повече светлина върху него.