Почти всеки ден от най-различни източници чуваме, че тренировките и активният начин на живот са от основополагащо значение за цялостното ни физическо и психологическо здраве.

Много от нас ожесточено се опитват да компенсират обездвижването на работното място с интензивни и чести упражнения във фитнеса или в близкия парк, които в някакъв момент се превръщат в самоцел и дори мания.

Скорошно проучване, публикувано в Current Biology, сочи, че интензивното спортуване може да има ефекти върху тялото и организма ни, сходни с тези, които претърпяваме при работен бърнаут.

Снимка 444996

Източник: iStock

Учените казват, че физическата преумора осезаемо намалява активността в онези части на мозъка, които имат пряка роля във вземането на решения.

Това ни прави по-импулсивни и неспособни да обмислим дадена ситуация от всичките й аспекти.

Както усилията ни в работа, тези в залата също костват на мозъка ни огромно количество ресурси и афектират цялостната ни когнитивна мощ.

Бърнаутът, Световната здравна организация и какво трябва да знаем за заболяването

Бърнаутът официално е болест

Ето как да познаем, че страдаме от него

При експерименти, проведени с професионални атлети, които са поставени под до 40% по-интензивен спортен режим за период от три седмици, учените са установили, че способността на всеки участник да взема решения, свързани с финанси, политика и дългосрочни цели, е сериозно намалена.

Снимка 444997

Източник: iStock

Те казват, че за запазването на оптимален баланс и извличането на максимална полза от спорта е важно да си даваме поне 48 часа почивка между отделните тренировки, защото в противен случай рискуваме да вкараме мозъка си в режим на бърнаут.