Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото.

Говорим за планк или "дъска" - наглед просто статично упражнение, което не изисква специални условия или екипировка, но се гордее с голяма ефективност.

Снимка 350886

Източник: iStock

Заемаме позиция като за лицева опора, след което отпускаме ръцете си и заставаме на лакти, като предмишниците поемат тежестта на тялото. Краката трябва да са изпънати, а седалището - стегнато. Коремните мускули също.

Целта е да се задържим в тази позиция възможно най-дълго време. Правилото е да се започне с кратки задържания (20 секунди) и с всеки ден да увеличаваме времето.

Снимка 350887

Източник: iStock

Съществуват различни варианти на планк - на колене, страничен, на един крак, върху медицинска топка. Който и да изберем, трябва да внимаваме с обичайните грешки при това упражнение.

Това са потъването на долната част на гърба или обратното - щръкването на дупето, при което се губи правата позиция на "дъска". Много е важно - в старанието си да издържим възможно по-дълго, да не забравяме да дишаме.