Scarabée (бръмбар - превод от френски) e уникална военна машина, каквато светът не е виждал до момента.

Дизайнът й е дело на дъщерната на Volvo компания Arquus, чиято дейност е разработката на военни машини от ново поколение.

"Бръмбарът" тежи цели 6.6 тона, но спокойно може да превозва товари, тежащи още поне два тона.

Снимка 430206

Източник: Twitter / Theatrum Belli

Возилото е оборудвано с невероятни защити, които му позволяват да среща снаряди, мини и куршуми, както и да "скача" от самолет, стига височината да не е твърде голяма.

Военният джип е оборудван с два двигателя: дизелов - с мощност от 300 коня, и допълнителен електрически мотор, който внася още 103 коня в четириместното купе.

Може би най-забележителната способност на Scarabée е възможността за обръщане на 180 или 360 градуса на място. Всяко от колелата може да бъде завъртяно и задвижено в различна посока, което позволява на машината да се движи настрани, подобно на рак.

Снимка 430207

Източник: Twitter / Theatrum Belli

Колата може да бъде контролирана и от голямо разстояние, без нуждата от пряк визуален контакт, а дизеловият резервоар е достатъчно голям, за да задвижва Scarabée в продължение на почти 1000 километра.

По данни на Popular Science, френската армия се готви да закупи 730 броя от Scarabée в следващите пет години, но се говори също, че Volvo и Arquus имат запитвания и от други държави.