Средата на есента е идеалното време да съберем шипки, ако все още не сме го направили. Непретенциозният плод може да се употребява по много начини, а всеки от тях си струва, защото шипката е изключително богата на витамин С, каротин, ликопен, витамини В1 и В2.

Снимка 503399

Източник: iStock

Най-лесният начин да консумираме шипките е, като ги добавим към всекидневния си чай. Именно заради богатото съдържание на витамин С - до 600 мг на 100 г плод, е особено благотворно да пием тази напитка през есенно-зимния период.

Друг любопитен начин да приемаме шипки ни предлага The Guardian - като сироп. За 250 мл са необходими 200 г шипки, 350 мл вода и 100 г захар. Шипките се измиват, почистват от дръжките и плодниците и се оставят да кипят във водата за 5 минути.

Снимка 503401

Източник: iStock

Вече омекнали, плодовете се намачкват на пюре и се оставят да къкрят още 15 минути. След това се прецеждат през ситна цедка, добавя се захарта и се и отново се кипва за около пет минути. Готовият сироп се съхранява в хладилник.