Едно от най-любопитните и интересни неща, попадали ни наскоро, без съмнение са ръчно рисуваните изображения на човешки колонии в космоса, създадени от Рик Гайдис - художник и илюстратор на NASA през 70-те години.

В десетилетието след първото кацане на човек на Луната идеята за колонизация на космоса е била доста гореща тема и немалко пари са били инвестирани в разработката на възможни варианти за живот извън Земята.

Снимка 389827

Източник: NASA

Рисунките на Рик не са просто художествена измислица, а визуална репродукция на различните опции за превземане на космоса. На първо място сме шокирани от въображението на работилите по проектите учени от университета в Станфорд и от NASA.

Предполагаме, че някои от изображенията са били и вдъхновение за екипа зад филма "Интерстелар", в чийто край Матю Маконъхи се озова в овална реалност в космоса, много наподобяваща тази от рисунките на Рик.

Снимка 389826

Източник: NASA

През 70-те от NASA са съобщили, че само способно и богато правителство - като американското, може да спонсорира подобна мисия, и тя трябва да се състои не по-късно от следващите 20 години.

Е, от тогава са изминали към 50 години, а концепцията ни за колонизация на космоса днес изглежда доста различна.

Овалните структури от снимките на NASA разкриват три възможни дизайна за космически станции - цилиндричен, сферичен и тороидален.

Снимка 389828

Източник: NASA

Кръглите структури са били приложени, за да защитават хората от космическа радиация.

Интересното е, че по онова време не сме мислели толкова за колонизация на друга планета, колкото за обитаване на орбиталното пространство около Земята. Звучи ни "по-еко" като вариант от това да изсипем машините си на повърхността на още една планета.

Снимка 389829

Източник: NASA

Всички изображения са рисувани на ръка с акрилни бои и днес се съхраняват в архивите на NASA, за да вдъхновяват идните поколения космолози.

Списък със задачите на NASA през 2018 г.

Списък със задачите на NASA през 2018 г.

Ще се приближим до Слънцето повече отвсякога